fbpx
Uutiset

USA muutti jälleen Lähi-idän suuntaa – Israelin siirtokuntia ei pidetä enää laittomina

Israelin siirtokunta Ofra Länsirannalla kuvattiin lähes kolme vuotta sitten. Siirtokunnissa asuu noin 600 000 juutalaista. Kuva: ABIR SULTAN
Israelin siirtokunta Ofra Länsirannalla kuvattiin lähes kolme vuotta sitten. Siirtokunnissa asuu noin 600 000 juutalaista. Kuva: ABIR SULTAN

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on muuttanut kantaansa Israelin siirtokuntiin Länsirannalla, eikä pidä niitä enää laittomana. Asiasta kertovat muiden muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Kyseessä on merkittävä suunnanmuutos Yhdysvaltain Lähi-idän politiikassa yli neljänkymmenen vuoden jälkeen. Päätös on jatkoa Trumpin hallinnon liikkeille Israelissa: vuonna 2017 Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja viime vuonna Yhdysvallat avasi virallisesti suurlähetystön siellä.

Ulkoministeri Mike Pompeo sanoi myöhään maanantaina Suomen aikaa, että Israel ja palestiinalaiset päättävät Länsirannasta.

– Tutkittuaan tarkoin laillisen debatin kaikkia puolia Yhdysvallat on päättänyt, että “Israelin siviilien siirtokuntien perustaminen Länsirannalle ei ole, sinänsä, ristiriidassa kansainvälisen lain mukaan”, Pompeo sanoi BBC:n mukaan.

Kansainvälisen lain mukaan Länsiranta on Israelin miehittämä ja siirtokunnat alueella rikkovat Geneven sopimusta. Israel on perustanut lähinnä juutalaisten asuttamia siirtokuntia vuonna 1967 käydyn kuuden päivän sodan jälkeen.

– Se, että yksi valtio muuttaa kantaansa, ei muokkaa olemassaolevaa kansainvälistä lakia, YK:n ihmisoikeustiedottaja Rupert Colville sanoi tiistaina Reutersin mukaan.

Siirtokuntia on Länsirannalla noin 140, ja niissä asuu arviolta 600 000 juutalaista. Siirtokunnat ovat yksi keskeisimpiä kysymyksiä Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat kommentoi tuoreeltaan Yhdysvaltain päätöstä vaarana “maailman vakaudelle, turvallisuudelle ja rauhalle. Erekat sanoi, että päätös korvaa kansainvälisen lain “viidakon lailla”.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan sanoi, että Yhdysvaltain päätös “oikaisee historiallisen vääryyden”.

Menot