fbpx
Uutiset

USA pyysi Suomea Isisiä vastaan

Suomi vastannee myönteisesti Yhdysvaltain pyyntöön osallistua Isisin vastaisen koalition työhön, uskoi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva(kok) Lännen Medialle tiistai-iltana.

Yhdysvallat on pyytänyt Suomea, Ruotsia ja Norjaa osallistumaan ääriliike Isisin vastaiseen koalitioon. Pyynnön vahvisti STT:lle tiistai-iltana apulaisosastopäällikkö Timo Kantola ulkoministeriöstä.

Kanerva näkee operaation Suomen kannalta kriisinhallintaoperaationa.

– Meillä lainsäädäntö antaa selvät rajat siihen, miten Suomi voi tämäntyyppisiin pyyntöihin reagoida, hän sanoo.

Suomi on jo nyt mukana koalition työssä. Viitisenkymmentä suomalaissotilasta kouluttaa irakilaisjoukkoja Pohjois-Irakin Erbilissä. Koulutettavat Peshmerga-joukot taistelevat Isisiä vastaan.

– Kysymys on joko tämän työn jatkosta tai sen edelleen vahvistamisesta, uskoi Kanerva.

Suomalaisten taistelujoukkojen lähettäminen Irakiin tai Syyriaan ei tule kysymykseen.

– Laki puolustusvoimista kieltää aseellisen voiman käyttämisen maan rajojen ulkopuolella paitsi itsesuojelutarkoituksessa, sanoo Kanerva.

Onko nyt vaarana, että Suomi nousee Isisin listalla mahdollisten terrori-iskujen kohteiden joukossa?

Kanervan mukaan Suomi ei voi olla vapaamatkustajana kun kansainvälinen yhteisö ottaa yhteistä kantaa tämäntyyppisiin asioihin.

– Kansainvälisessä yhteistyössä mukana oleminen ei voi perustua siihen, että muiden on autettava meitä, mutta me emme auta muita.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että Suomen resurssit auttaa Isisin vastaisessa kampanjassa ovat pienet.

Hän muistelee Ruotsin auttaneen samankaltaisessa operaatiossa Libyassa hävittäjiensä kanssa.

Jo aiemmin Ranska esitti vastaavanlaisen pyynnön yhteistyöstä Isisiä vastaan.

Aaltolan mukaan Ranskan ja Kalifornian iskut ovat todistaneet, että Isis pystyy iskemään kauaksikin.

– Suomessakin on osoittautunut olevan henkilöitä, joilla on yhteyksiä Isisin alueelle. Tämä asia on pyrittävä hoitamaan Syyrian rauhanprosessin ja Isisin vastaisen toiminnan kautta.

Aaltolan mukaan YK:n turvallisuusneuvoston valtuutuksella Suomi pystyisi osallistumaan sotilaalliseen toimintaan kansainvälisen turvallisuuden varjelemiseksi.

Aiemmin tiistaina Ruotsi ilmoitti, että Yhdysvallat oli pyytänyt siltä apua Isisin vastaisessa taistelussa. Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter on lähettänyt tätä varten pyynnön ruotsalaiselle virkaveljelleen Peter Hultqvistille, kertoi Expressen-lehti. Asiaa käsitellään parhaillaan, sanoi Hultqvistin tiedottaja lehdelle.

Kamppailu Isisiä vastaan on tehostunut Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Viime viikolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että tavoitteena on Isisin tuhoaminen.

Yhdysvallat on lähettänyt myös Norjalle samanlainen pyynnön.

– Tiedustelussa on kyse osallistumisesta taistelulentoihin, logistiikkatuesta ja erikoisjoukoista, sanoi Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Söreide uutistoimisto NTB:lle. LM-HÄSA

Menot