fbpx
Uutiset

USA siirsi siirtolaislapset pois ylikansoitetuista "kauhistuttavista selleistä"

Kukaan ei huolehtinut vakavasti laiminlyödyistä lapsista, kertovat näitä tavanneet asianajajat.
Meksikolaiset poliisit yrittivät suostutella siirtolaisperhettä olemaan ylittämättä Rio Grande -jokea Yhdysvaltain puolelle Ciudad Juarezissa viime viikolla. Kuva: David Peinado
Meksikolaiset poliisit yrittivät suostutella siirtolaisperhettä olemaan ylittämättä Rio Grande -jokea Yhdysvaltain puolelle Ciudad Juarezissa viime viikolla. Kuva: David Peinado

Yhdysvallat on siirtänyt suurimman osan noin 250:stä vanhemmistaan erilleen otetusta siirtolaislapsesta pois ylikansoitetulta raja-asemalta Texasissa, missä he ovat joutuneet olemaan viikkoja, kertoo BBC.

Lapsia tavanneet asianajajat kertovat lasten olleen “vakavasti laiminlyötyjä”.

Yksi juristeista kertoi lasten olleen lukittuja “kauhistuttaviin selleihin”, missä on wc-pönttö keskellä lattiaa huoneessa, missä he joutuivat myös syömään ja nukkumaan.

Monet vanhemmat, jotka olivat saapuneet viime vuonna Yhdysvaltain rajalle Keski-Amerikasta, erotettiin tuolloin lapsistaan.

“He olivat hyvin sairaita”

– Kukaan ei huolehtinut näistä lapsista… he eivät päässeet suihkuun säännöllisesti, kertoi professori Warren Binford BBC:lle käytyään Clintin laitoksessa Texasissa.

Hän kertoi satojen lasten joutuneen olemaan varastorakennuksessa, joka oli hiljattain pystytetty laitoksen alueelle.

– Sellit olivat ylikansoitettuja… siellä oli luteita, lapsilla oli influenssaa. Lapset olivat lukittuina eristykseen ilman aikuisten valvontaa. He olivat hyvin, hyvin sairaita ja he vain makasivat lattialla patjoilla.

Toinen juristi, Elora Mukherjee, kertoi CBS Newsille, että lapsilla oli yllään samat likaiset vaatteet jotka heillä oli heidän ylittäessään rajan.

“Sellaista ei saisi tapahtua Amerikassa”

– Se on halventavaa ja epähumaania ja sellaista ei saisi tapahtua Amerikassa.

Yhdysvaltojen rajaviranomaiset myönsivät, että Clintin laitos ei soveltunut lasten säilyttämiseen.

“Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos käyttää resurssejaan tarjotakseen parhaan mahdollisen huolenpidon hallussamme oleville, erityisesti lapsille”, sanottiin lausunnossa.

Viranomaiset sanovat siirtäneensä lapsia parempiin laitoksiin heti kun tiloja oli tarjolla.

Maanantaina edustajainhuoneen demokraattijäsen Veronica Escobar, joka on suhtautunut kriittisesti siirtolaisperheiden hajottamiseen, sanoi hänelle kerrotun, että Clintin laitoksessa oli jäljellä enää 30 lasta.

Presidentti Donald Trumpin hallinto erotti viime vuonna liki 3 000 siirtolaislasta vanhemmistaan ennen kuin tästä politiikasta luovuttiin.

Texasissa raportoitiin tällä viikolla myös seitsemän siirtolaisen kuolemasta. Siirtolaiset olivat yrittäneet laittomasti päästä Yhdysvaltoihin. Kuolleiden joukossa oli yksi nainen kolmen lapsensa kanssa. He olivat kuolleet kuumuuteen ja elimistön kuivumiseen.

Menot