fbpx
Uutiset

USA:n edustajainhuoneen puheenjohtaja Pelosi syytti oikeusministeri Barria valehtelusta

Demokraatit syyttävät Barrin johtaneen kongressia harhaan kun tämä ei kertonut kaikkea Muellerin raportista.
Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi syyttää oikeusministeri William Barria rikoksesta. Kuva: JIM LO SCALZO
Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi syyttää oikeusministeri William Barria rikoksesta. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain demokraatit lisäsivät painetta presidentti Donald Trumpin hallintoa kohtaan torstaina kun edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi syytti oikeusministeri William Barria valehtelusta. Keskeisen komitean puheenjohtaja puolestaan uhkasi pitää Barria syyllisenä kongressin halveksuntaan.

Valkoinen talo ei kuitenkaan osoittanut antavansa periksi. Trumpin lakineuvonantaja Emmet Flood sanoi kirjeessään, että presidentillä oli oikeus kehottaa avustajiaan olemaan todistamatta kongressin edessä erityistutkija Robert Muellerin havainnoista tämän Venäjä-tutkimuksissa.

Trump pyrkii uudelleen presidentiksi ensi vuonna ja demokraatit harkitsevat, pitäisikö heidän yrittää poistaa presidentti virasta virkarikossyyteprosessin avulla painostamalla tätä kertomaan veroistaan, liiketoimistaan ja muista aiheista.

Barr kieltäytyi todistamasta

Barr kieltäytyi torstaina todistamasta edustajainhuoneen oikeuskomitean edessä Muellerin raportista. Pian tämän jälkeen Pelosi syytti häntä valehtelusta, mitä tulee Muellerin raportista kertomiseen. Mueller tutki 22 kuukauden ajan, vehkeilikö Trumpin kampanjatiimi vuoden 2016 vaalikampanjan aikana Venäjän kanssa.

– Se on rikos, sanoi Pelosi, joka on kongressin johtava demokraatti viitaten Barrin todistukseen senaatin edessä.

Oikeusministeriön tiedottaja Kerri Kupec luonnehti Pelosin syytöksiä “edesvastuuttomiksi ja vääriksi”.

Demokraatit syyttävät Barrin johtaneen kongressia harhaan kun hän huhtikuussa todistuksessaan ei maininnut saaneensa Muellerilta 27. maaliskuuta kirjeen, jossa tämä valitti, että Barr ei ollut 24. maaliskuuta kertonut hänen raporttinsa sisällöstä oikealla tavalla.

Pelosi muistutti Nixonin tapauksesta

Edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler uhkasi pitää Barria syyllisenä kongressin halveksuntaan, ellei hän tarjoa täydellistä, korjailematonta versiota Muellerin raportista.

Barr julkisti Muellerin raportin 18. huhtikuuta, joitakin osia siitä oli mustattu arkaluontoisen informaation suojelemiseksi.

Useat demokraatit vaativat Barrin erottamista. Trump nimitti hänet virkaan sen jälkeen kun hän oli erottanut Jeff Sessionsin.

Pelosi ja edustajainhuoneen demokraatit ovat aiemmin varoittaneet olemaan aloittamatta virkarikosprosessia. Syytteellä olisi vaikeuksia mennä läpi republikaanien hallitsemassa senaatissa, ja se voisi vieraannuttaa äänestäjät juuri ennen vuoden 2020 presidentinvaaleja.

Pelosi kuitenkin sanoi, että kongressi aloitti virkarikosprosessin presidentti Richard Nixonia vastaan kun tämä oli samalla tavalla vastustanut kongressin vaatimuksia. Nixon erosi vuonna 1974 Watergate-skandaalin takia.

Menot