fbpx
Uutiset

USA:n ja Kanadan kauppasopimus ei poikkea paljon vanhasta Nafta-sopimuksesta - "Trumpin puuha hyvin kosmeettista"

Yhdysvaltain ja Kanadan sopu uudesta kauppasopimuksesta ei eroa paljoa vanhasta Pohjois-Amerikan Nafta-vapaakauppasopimuksesta, arvioi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

– Trumpin puuha on hyvin kosmeettista. Sopimus on enemmänkin osoitus siitä, että hän rikkoo nyt vanhat diilit ja tekee omat, mutta substanssimielessä ei juurikaan ole eroa vanhaan Naftaan verrattuna, Kangasharju sanoo.

Hänen mukaansa sopimus edustaa kuitenkin lohdullista näkymää tulevaisuuteen siinä mielessä, että tällaisia kauppasopimuksia pystytään yleensä tekemään.

– Ehkä tämä edustaa uutta maailmanjärjestystä ja osoittaa, että isoista monenvälisistä sopimuksista ollaan luopumassa, Kangasharju arvelee.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mielestä presidentti Donald Trumpin uhkailut irtautua hänen edeltäjiensä kauppasopimuksista ovat luoneet epävarmuutta ja epävakautta maailmankauppaan ja maailmantalouteen.

– Jos uudistettu Nafta syntyy, niin se luo siltä osin vakautta, Tiilikainen arvioi.Sopu koskee päälinjojaYhdysvallat ja Kanada ovat vahvistaneet virallisesti päässeensä sopimukseen uuden vapaakauppasopimuksen päälinjoista.

Uuden sopimuksen nimeksi tulee Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus USMCA, ja sen on tarkoitus korvata 1990-luvulla voimaan astunut Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta.

Nafta oli pitkään Trumpin hampaissa ja sopimuksen neuvotteleminen uusiksi on ollut hänen keskeisiä tavoitteitaan.

– Uudistettu sopimus johtaa vapaampiin markkinoihin, reilumpaan kauppaan ja vahvaan talouskasvuun alueellamme, sanoivat Yhdysvaltain kauppaneuvottelija Robert Lighthizer ja Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sopimuksen voimaantulo vaatii vielä kaikkien kolmen maan kansallisten parlamenttien hyväksynnän.

Yhdysvallat oli asettanut neuvottelujen takarajaksi sunnuntain keskiyön eli Suomen aikaa maanantain aamuseitsemän. Puhelimitse käydyissä neuvotteluissa päästiin sopuun parisen tuntia ennen takarajaa.Yksityiskohdista ei tietoaKanadalaislehti Globe and Mailin lähteiden mukaan nyt aikaansaatu sopimusluonnos avaisi Kanadan suojeltuja ja säänneltyjä maitotuotemarkkinoita amerikkalaisille maitotuotteille, mikä oli tärkeä tavoite Trumpin hallinnolle.

Samalla sopimusluonnos säilyttäisi nykyisen Nafta-sopimuksen riitojensovittelumekanismin, joka on ollut Kanadalle tärkeä. Kanada on käyttänyt riitojensovittelumekanismia haastaakseen muun muassa Yhdysvaltojen Kanadalle asettamat puutullit.

Yhdysvaltain ja Kanadan sopimuksen sisällön yksityiskohdista ei ole vielä saatavilla tietoja, Kangasharju kertoo. Hänen mielestä päällisin puolin suurin muutos Naftaan verrattuna on, että yhdysvaltalaiset meijerit pääsevät helpommin Kanadan maitomarkkinoille. Hän pitää muutosta symbolisena.

Kangasharjun mukaan on hyvä, että sopimuksessa säilyy mekanismi riitojen ratkaisemiseksi.

– On hyvä juttu, että tämä järjestelmä säilyy, Kangasharju arvioi.Kumpikin sai vaatimuksiaan läpiOsapuolet ovat lähteiden mukaan päässeet sopuun myös siitä, että Yhdysvallat luopuu tuontitulleista kanadalaista terästä ja alumiinia kohtaan eikä aseta tuontitulleja suurimmalle osalle Kanadan autoviennistä. Kanada taas suostuu jonkinlaisiin vientikiintiöihin.

Kanadalaiset myös saisivat tehdä jatkossa ulkomaisia verkko-ostoksia 100 dollarin arvosta maksamatta tuontiveroa, kun nykyinen raja on 20 dollaria. Kanadan vähittäiskauppasektori oli vastustanut tätä myönnytystä.

Uudessa sopimuksessa mainitaan myös ympäristöasiat, toisin kuin Naftassa.Vaikeat neuvottelutAlkuperäinen Nafta-sopimus astui voimaan vuonna 1994. Trump kritisoi sopimusta rajusti ja katsoi Yhdysvaltojen menettäneen sen takia paljon teollisuustyöpaikkoja.

Trumpin viime vuonna käynnistämät uudet Nafta-neuvottelut ovat edenneet nihkeästi ja monet takarajat ovat tulleet ja menneet. Elokuussa Yhdysvallat ja Meksiko löysivät kahdenkeskisen sovun, mutta Kanadan kanssa on ollut vaikeampaa. Neuvottelut ovat hiertäneet Yhdysvaltain ja Kanadan välejä. Trump on myös sanonut, että Kanada voidaan jättää sopimuksen ulkopuolelle.

Maanantaina uusi Nafta-sopimus on tarkoitus antaa Yhdysvaltain kongressin arvioitavaksi. Kongressille on haluttu antaa 60 päivää sopimuksen käsittelemiseen. Yhdysvaltain tavoitteena on saada sopimus allekirjoitetuksi marraskuun lopussa ennen kuin Meksikon presidentinvaalit voittanut Andres Manuel Lopez Obrador astuu virkaansa joulukuun alussa.

Uusi sopimus on vielä hyväksyttävä niin Yhdysvaltain kongressissa kuin Kanadan ja Meksikon parlamenteissakin. Asetelmat voivat muuttua, jos demokraatit nousevat kongressissa valtaan marraskuun välivaaleissa.

https://www.theglobeandmail.com/politics/article-canada-us-reach-outline-of-nafta-deal-pending-approval-of-trump/

Asiasanat

Menot