fbpx
Uutiset

USA:n ja Kiinan välillä "taloushistorian suurin kauppasota"

Maat lätkäisivät maanantaina toisilleen jälleen uusia lisätulleja. Jos Trump toteuttaa uhkauksensa, niin kohta lisätulli koskee kaikkia USA:han tuotavia kiinalaistuotteita.
Rahtialus saapuu Hongkongin satamaan 18. syyskuuta. Yhdysvaltain ja Kiinan toisilleen asettamat uudet lisätullit astuivat voimaan maanantaina.

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota sai maanantaina jälleen uusia kierroksia, kun maat lätkäisivät toisilleen tähän mennessä suurimmat lisätullit.

Yhdysvaltain puolesta astui voimaan lisätullit 200 miljardin dollarin arvosta maahan tuotaville kiinalaistuotteille. Kiina vastasi asettamalla lisätullit amerikkalaistuotteille, joita tuodaan maahan 60 miljardin dollarin arvosta.

Kiinan mukaan Yhdysvallat on aloittanut “taloushistoriaan suurimman kauppasodan”.

Amerikkalaisfirmojen on maksettava tuomistaan kiinalaistuotteista 10 prosentin lisäverot, jotka koskevat liki 6 000 tuotetta.

Näitä tuotteita ovat muun muassa käsilaukut, tekstiilit ja riisi. Lisävero nousee ensi vuoden alussa 25 prosenttiin, elleivät maat pääse asiassa sopuun sitä ennen.

Kiina puolestaan asettaa viiden prosentin lisätullin amerikkalaistuotteille kuten pienille lentokoneille, tietokoneille ja tekstiileille. 1o prosentin lisävero koskee kemikaaleja, lihaa, vehnää ja viiniä.

Yhdysvallat on asettanut tänä vuonna kiinalaistuotteille lisätulleja jo kolmesti. Tullit koskevat kaikkiaan 250 miljardin arvosta tuotteita.

 

“Kiina käyttänyt USA:ta hyväkseen kauan”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut jatkaa lisätullien tehtailua, mikäli Kiina vastaa omilla lisätulleillaan. Tätä myötä käytännössä kaikki Yhdysvaltoihin tulevat kiinalaistuotteet olisivat lisätullien kohteena.

– Teemme hyvää työtä Kiinan kanssa, Trump sanoi viime viikolla lisätulleista uutiskanava CNN:n mukaan.

– Kiina on käyttänyt Yhdysvaltoja hyväkseen pitkän aikaa, eikä sitä tapahdu enää, hän jatkoi.

Trumpin hallinto syyttää Kiinaa immateriaalioikeuksien varastamisesta ja kiinalaisten firmojen suosimisesta aggressiivisen teolisuuspolitiikan avulla.

Kiinan hallitus kiistää tämän, vaikka Kiinassa toimivat amerikkalaiset ja kiinalaiset yritykset valittavat jatkuvasti näistä asioista.

 

Miten Kiina voisi vastata?

Kiinan ongelma on, että se tuo Yhdysvalloista huomattavasti vähemmän kuin vie sinne. Viime vuonna tuonnin arvo oli 130 miljardia dollaria. Siksi se ei voi vastata yksi-yhteen Yhdysvaltojen lisätulleihin.

Asiantuntijoiden mukaan Kiina saattaa nyt yrittää vaikeuttaa Kiinassa operoivien amerikkalaisfirmojen kuten Applen ja Boeingin toimintaa. Se teki vastaavan tempun viime vuonna Etelä-Korean yhtiöille sen jälkeen kun Soul oli päättänyt sallia amerikkalaisen ohjuspuolustusjärjestelmän pystyttämisen.

Ongelmana on, että tällä tavalla Peking tekisi Kiinasta vähemmän houkuttelevan kohteen ulkomaisille yhtiöille.

Trumpin tuore päätös lisätulleista näyttää siirtävän maiden väliset kauppaneuvottelut hamaan tulevaisuuteen. Valkoinen talo ilmoitti perjantaina, että uusia neuvotteluja ei ole suunnitteilla.

Tuhannet amerikkalaisfirmat ovat pyytäneet, että niiden tuotteet jätettäisiin lisätullien ulkopuolelle. Niiden mukaan ne eivät löydä Kiinan tilalle uutta tavarantoimittajaa. Näihin pyyntöihin ei ole toistaiseksi suostuttu.

Suuret firmat kuten Ford ja General Motors varoittavat lisätullien vahingoittavan niiden toimintaa. Myös esimerkiksi LNG-kaasun vientiä Kiinaan suunnittelevat amerikkalaisfirmat voivat joutua kärsimään lisätulleista.

Amerikkalaiset kuluttajat näkevät todennäköisesti vielä tänä syksynä monien tuotteiden hinnan nousun. Näitä tuotteita ovat esimerkiksi shampoo, koiranruoka ja kodinkoneet.

Menot