Uutiset

USA:n ja Venäjän asevoimien komentajien tapaaminen päättymässä Königstedtin kartanossa

Helsinki
08.06.2018, 16:35

Kotimaa

Yhdysvaltain ja Venäjän ylimpien sotilasjohtajien välinen tapaaminen on päättymässä Vantaalla sijaitsevassa Königstedtin kartanossa. Kahden maan delegaatiot saapuivat kartanolle diplomaattikilvin varustetuissa autoissa aamupäivällä ja tekivät lähtöä neljän aikoihin iltapäivällä.
Puolustusvoimien mukaan kyseessä oli matalan profiilin tapaaminen, jonka kulusta ei tässä vaiheessa kerrota enempää. Puolustusvoimat järjesti tapaamisen Yhdysvaltain ja Venäjän aloitteesta, mutta suomalaisia sotilasedustajia ei keskusteluissa ollut mukana.
Myös Yhdysvaltain asevoimien pääesikunta kieltäytyi kommentoimasta tapaamista STT:lle.
Kartanossa keskustelivat Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Joseph Dunford Jr. ja Venäjän asevoimien komentaja, kenraali Valeri Gerasimov. Komentajat kävivät läpi sitä, miten maiden Syyrian-operaatiot sovitetaan yhteen.
– Kaksi asevoimien johtajaa keskustelee konfliktien ehkäisemisestä Yhdysvaltain koalition ja Venäjän operaatioiden välillä Syyriassa. Keskustelun aiheena ovat myös kansainvälinen turvallisuustilanne Euroopassa ja muilla alueilla, sanoi Yhdysvaltain ilmavoimien edustaja Patrick Ryder torstaina annetussa lausunnossa.
Syyrian konfliktiin ovat osallistuneet sekä Venäjän että Yhdysvaltain asevoimat, jotka tukevat sodan vastakkaisia osapuolia. Molemmat maat pelkäävät vahingosta alkavaa suoraa yhteenottoa.
Yhdysvaltain huhtikuussa tekemä ohjusisku Syyriaan nosti ennakkoon pelkoja Venäjän ilmatorjunnan vastaiskusta, joka jäi tulematta. Amerikkalaiset puolestaan eivät kohdistaneet ohjuksiaan Venäjän tukikohtiin.

Soini: Osoitus siitä, että Suomella on molempien luottamus

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimien komentajien tapaamisen järjestäminen Suomessa oli osoitus siitä, että Suomella on molempien maiden luottamus.
– On hirveän hyvä, että jopa tällaisessa kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa Yhdysvallat ja Venäjä käyvät dialogia. Suomelle on luonteenomaista toimintaa olla järjestämässä ja edesauttamassa tällaisia keskusteluja, Soini sanoo.
Keskinäisten neuvottelujen lisäksi Dunford ja Gerasimov tapaavat erikseen myös presidentti Sauli Niinistön ja Puolustusvoimien komentajan kenraali Jarmo Lindbergin. Lindberg ja Dunford tapasivat jo eilen. Tapaamisten aikataulua ei ole kerrottu julkisuuteen.
Jarmo Lindberg tapasi kenraali Dunfordin viimeksi lokakuussa 2017, kun Puolustusvoimien komentaja osallistui Yhdysvaltain asevoimien johtajan isännöimään terrorisminvastaiseen tapaamiseen Yhdysvalloissa.
Lindbergin komentajakaudella suhteita Yhdysvaltain asevoimiin on pidetty aktiivisesti yllä. Kenraali Lindberg ja Puolustusvoimien kansliapäällikkö Jukka Juusti vierailivat Yhdysvalloissa myös kesäkuussa 2017.

Syyria kenraaleiden jatkuva päänvaiva

Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimien komentajat tapasivat viimeksi Suomessa lokakuussa 2008. Silloinen Yhdysvaltain asevoimien komentaja oli amiraali Michael Mullen, joka tapasi Venäjän asevoimia komentaneen armeijankenraali Nikolai Makarovin.
Tuolloin asialistalla olivat Georgian konflikti ja Yhdysvaltain ohjuskilpihanke. Kymmenen vuoden takainen tapaaminen järjestettiin niin ikään Königstedtin kartanossa.
Suomen tapaaminen on kolmas kerta, kun kenraalit Dunford ja Gerasimov tapaavat kasvotusten, tiedotti Yhdysvaltain puolustusministeriö torstaina. Komentajat tapasivat ensimmäistä kertaa Azerbaidzhanissa helmikuussa 2017 ja toistamiseen kuukautta myöhemmin Turkissa.
Kaikkien kolmen tapaamisen aiheena oli Syyrian konflikti. Yhdysvaltain mukaan viestintäyhteyden säilyttäminen venäläisen sotilasjohdon kanssa on ensiarvoisen tärkeää, jotta vahingoilta vältytään.
Tapaamiset eivät kerro sotilaallisen yhteistyön kasvusta maiden välillä, Yhdysvaltain puolustusministeriö tähdensi. Venäjän toiminta Georgiassa ja Ukrainassa tekee ministeriön mukaan sotilaallisesta yhteistyöstä mahdotonta.

http://puolustusvoimat.fi/en/article/-/asset_publisher/kenraali-lindberg-yhdysvaltoihin
http://puolustusvoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/puolustusvoimain-komentaja-ja-puolustusministerion-kansliapaallikko-tyovierailulle-yhdysvaltoihin
https://www.defense.gov/News/Article/Article/1544446/dunford-to-discuss-deconfliction-with-russian-counterpart-in-helsinki/

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic