fbpx
Uutiset

USA:n presidentti Biden ei kadu päätöstä vetäytyä Afganistanista

YK:n ihmisoikeuskomissaari varoitti humanitaarisesta kriisistä, jos osapuolet eivät palaa neuvotteluihin.
Joe Biden kehotti tiistaina Afganistanin johtajia yhdistämään voimansa ja taistelemaan maansa puolesta. Lehtikuva/ / AFP Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ei kadu päätöstään vetää maan joukot pois Afganistanista, vaikka äärijärjestö Taleban on jatkanut valloituksia maassa, kertoo muun muassa BBC. Yhdysvallat on ilmoittanut aiemmin vetävänsä joukkonsa elokuun loppuun mennessä.

Biden kehotti tiistaina Afganistanin johtajia yhdistämään voimansa ja taistelemaan maansa puolesta. Biden vakuutti Yhdysvaltojen pitävän lupauksensa ja antavansa Afganistanille ilmatukea, maksavansa hallituksen sotilaiden palkkoja ja toimittavansa armeijalle ruokaa sekä varusteita. Bidenin mukaan Afganistanin hallituksella on enemmän joukkoja kuin Talebanilla.

Talebanin joukot ovat muutaman viime päivän aikana vallanneet kahdeksan kaupunkia.

Samaan aikaan Yhdysvaltojen erikoislähettiläs Zalmay Khalilzad on Qatarissa ja on yrittänyt saada Talebania hyväksymään tulitauon. Neuvotteluissa ovat mukana myös Qatarin, Britannian, Kiinan, Pakistanin, Uzbekistanin, YK:n ja Euroopan unionin edustajat.

Ainakin 359 000 paennut taisteluja alkuvuoden aikana

Tilanne Afganistanin pohjoisosan merkittävässä keskuksessa Mazar-i-Sharifissa on muuttunut uhkaavaksi, kun Taleban valtasi kaupungin länsipuolella sijaitsevan Sheberghanin ja itäpuolella sijaitsevat Kunduzin sekä Taloqan kaupungit.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on varoittanut, että sota voi laukaista uuden humanitaarisen kriisin alueella.

–  Mikäli osapuolet eivät palaa neuvottelupöytään ja pääse rauhanomaiseen ratkaisuun, monien afganistanilaisten vaikea tilanne heikkenee entisestään, Bachelet sanoi.

YK:n mukaan ainakin 359  000 ihmistä on joutunut pakenemaan taisteluja tämän vuoden aikana.

Menot