Uutiset

USA:n raakaöljyn hinta romahti negatiiviseksi ensimmäistä kertaa historiassa

Trump ilmoitti Yhdysvaltain täyttävän strategisia reservejään ennätyshalvalla öljyllä.
Yhdysvalloissa oli maanantaina historiallinen päivä, sillä WTI-laadun raakaöljyn hinta romahti ensimmäistä kertaa kautta aikojen negatiiviseksi.
Yhdysvalloissa oli maanantaina historiallinen päivä, sillä WTI-laadun raakaöljyn hinta romahti ensimmäistä kertaa kautta aikojen negatiiviseksi. Kuva Los Angelesista. Kuva: EPA

Öljyn hinnan ennennäkemätön syöksy Yhdysvalloissa sai myös osakekurssit laskuun maanantaina.

Wall Streetillä Dow Jones -indeksi putosi maanantaina 2,4 prosenttia. S&P  500 putosi 1,8 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 1,0 prosenttia. Pörssikurssit Yhdysvalloissa olivat nousseet kahden edellisen viikon ajan sukellettuaan maaliskuussa rajusti koronaviruksen takia.

Yhdysvalloissa oli maanantaina historiallinen päivä, sillä WTI-laadun raakaöljyn hinta romahti ensimmäistä kertaa kautta aikojen negatiiviseksi.

Suurena syynä tähän olivat huolet varastokapasiteetin loppumisesta Yhdysvalloissa. Cushingissa Oklahomassa sijaitsevissa keskeisissä öljyvarastoissa oli maanantaina tilaa arviolta enää 21 miljoonalle öljytynnyrille.

Aasian tiistain aamukaupankäynnissä hinta nousi niukasti nollan yläpuolelle.

Kaupankäynti toukokuun öljyfutuureilla menee umpeen tiistaina, ja markkinoilla jotkut toimijat maksavat siitä, että ne pääsevät eroon öljystä jolle ei välttämättä enää ole varastointikapasiteettia.

Syy varastojen täyttymiseen on koronaviruspandemia, joka on romahduttanut öljyn kysynnän maailmalla. Hinta oli jo ennen maanantain romahdusta alimmalla tasollaan vuosikausiin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Syy varastojen täyttymiseen on koronaviruspandemia, joka on romahduttanut öljyn kysynnän maailmalla.
Syy varastojen täyttymiseen on koronaviruspandemia, joka on romahduttanut öljyn kysynnän maailmalla. Kuva: EPA

Hinta on laskenut jo pidempään

Öljyn maailmanmarkkinoilla oli ylitarjontaa jo ennen koronaviruksen aiheuttamia tiukkoja rajoitustoimia, sillä johtavat öljymaat Saudi-Arabia ja Venäjä olivat ajautuneet hintasotaan, kun ne eivät päässeet sopuun tuotannon leikkauksista. Aiemmin tässä kuussa öljyntuottajamaiden Opec-järjestön maat ja muutamat muut öljymaat pääsivät sopuun tuotannon supistamisesta, mutta se ei ole pysäyttänyt hinnan laskua.

Öljyfutuurimarkkinoilla on kuitenkin luottamusta siihen, että maailmantalous alkaa elpyä tulevina kuukausina. Esimerkiksi WTI-laadun heinäkuun futuurihinta oli maanantaina yli 26 dollaria.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun öljy maksoi maanantai-iltana noin 26 dollaria tynnyriltä, joten hintapudotus on koskenut enimmäkseen Yhdysvaltojen WTI-laadun öljyä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi hallintonsa hyödyntävän ennätysalhaisen öljyn hinnan täydentämällä maan strategisia öljyreservejä. Trump kertoi maanantaina paikallista aikaa tiedotustilaisuudessaan, että valtio aikoo ostaa jopa 75 miljoonaa tynnyriä öljyä.

Yhdysvaltojen öljyreservissä on tällä hetkellä 635 miljoonaa tynnyriä, kun yläraja on 713,5 miljoonaa tynnyriä. Trump aikoo siis täyttää varastot käytännössä kokonaan.

Reservit sijaitsevat maan alla neljässä paikassa Texasin ja Louisianan osavaltioissa. Niitä on tarkoitus hyödyntää hätätapauksissa.

Asiasanat

Menot