Uutiset

USA:n turvallisuusvirkailija kongressille: Venäjä yrittää sekaantua myös tämän vuoden presidentinvaaleihin

Presidentti Donald Trump hermostui saatuaan kuulla, että myös johtaville demokraateille kerrottiin tämä tiedustelutieto. Hän päätti erottaa kansallisen tiedustelun vt. johtajan.
Presidentti Donald Trump nimitti uudeksi kansallisen tiedustelun vt. johtajaksi Yhdysvaltain Saksan-suurlähettilään Richard Grenellin. Kuva: epa08231276
Presidentti Donald Trump nimitti uudeksi kansallisen tiedustelun vt. johtajaksi Yhdysvaltain Saksan-suurlähettilään Richard Grenellin. Kuva: epa08231276

Yhdysvalloissa johtava turvallisuusvirkailija kertoi viime viikolla kongressin edustajille, että Venäjä aikoo sekaantua myös tämän vuoden presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa. Venäjän tarkoituksena on auttaa presidentti Donald Trump jälleen voittoon, kertoi kolme lähdettä uutiskanava CNN:lle.

Presidentti Trumpin kerrotaan hermostuneen pahasti tilaisuuden pitämisestä.

Informaatiotilaisuudesta kertoi ensimmäisenä New York Times, ja sen piti turvallisuusvirkailija Shelby Pierson. Venäjä aikoisi hänen mukaansa käyttää sekaantumisyrityksessä hyväkseen hakkerointia, sosiaalista mediaa sekä hyökkäyksiä vaalien infrastruktuuria vastaan.

Valkoisen talon mukaan presidentti Trump suuttui kansallisen tiedustelun virkaatekevälle johtajalle Joseph Maguirelle siitä, että Venäjä otettiin esiin informaatiotilaisuudessa.

Presidentti pelkää demokraattien käyttävän tietoa vaalikampanjassaan. Tilaisuudessa oli läsnä muun muassa edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff, joka on yksi presidentin kovimmista kriitikoista.

Trump vapautettiin tammikuussa senaatissa syytteistä, jotka koskivat vallan väärinkäyttöä ja kongressin toiminnan haittaamista. Syytteen oli asettanut demokraattien vallassa oleva edustajainhuone, mutta republikaanienemmistöinen senaatti vapautti hänet.

Schiff johti edustajainhuoneen syyttäjiä jutussa, jossa Trumpia syytettiin yrityksestä salailla toimiaan Ukrainan kanssa.

Presidentti syytti tiedustelujohtajaa ”epälojaalisuudesta”

Presidentti erotti Maguiren torstaina saatuaan tietää tilaisuudesta. Hän syytti Maguirea ”epälojaalisuudesta”, kertoi BBC.

Tätä ennen Maguire oli ollut suosikki vakituiseksi viranhaltijaksi kansallisen tiedustelun johtajan virkaan.

Trump kertoi nimittävänsä Maguiren tilalle vt. johtajaksi Richard Grenellin, joka on Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs ja lojaali presidentille.

Informaatiotilaisuudessa läsnä ollut nimettömänä pysytellyt lähde kertoi Reutersille, että republikaanit reagoivat tietoon Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta odotetusti: ”He menivät sekaisin… he kyseenalaistivat tiedustelutiedot”.

Yhdysvaltain virkailijat ovat jo kauan varoittaneet siitä, että Venäjä ja muut maat yrittäisivät sekaantua tämän vuoden presidentinvaalikampanjoihin Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön mukaan Venäjä käytti valeuutisia, kyberhyökkäyksiä ja muita keinoja saadakseen Trumpin voittamaan demokraatti Hillary Clintonin vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Venäjä kiistää syytökset.

”Ikävän viestin tuoja ammutaan”

Myös presidentti Trump kiistää tämän. Vuoden 2018 huippukokouksessa Helsingissä Trump sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kiisti Venäjän sekaantumisen ”erittäin vahvasti ja voimakkaasti”.

James Clapper, joka johti kansallista tiedustelua presidentti Barack Obaman kaudella, kertoi CNN:lle, että on varsin odotettua, että Venäjä yrittäisi sekaantua tuleviin vaaleihin.

– Tämä ei ole iso yllätys, mutta se kuvaa niitä valtavia haasteita, joita tiedusteluyhteisö kohtaa kun he tuovat esiin faktoja, joita presidenttimme ei halua kuulla. Seurauksena on että viestintuoja ammutaan, eli Joe Maguiren käsketään lähteä, hän kertoi CNN:lle.

Menot