fbpx
Uutiset

USA:n vaaliviranomaiset torjuvat Trumpin väitteet vaalivilpistä: "Vaalit olivat turvallisimmat Yhdysvaltain historiassa".

Entinen presidentti Barack Obama sanoo vaalivilppisyytösten vaarantavan maan demokratian.
Valkoisessa talossa halutaan keskeisen turvallisuuskomitean johtajan eroa. Christopher Krebsin toimintaa vaalien yhteydessä ovat kehuneet niin demokraatit kuin republikaanitkin. Kuva: epa08816798
Valkoisessa talossa halutaan keskeisen turvallisuuskomitean johtajan eroa. Christopher Krebsin toimintaa vaalien yhteydessä ovat kehuneet niin demokraatit kuin republikaanitkin. Kuva: epa08816798

Yhdysvaltain liittovaltion vaaliviranomaiset sanovat, että tämän vuoden presidentinvaalit olivat “turvallisimmat Yhdysvaltain historiassa” torjuen näin presidentti Donald Trumpin vaalivilppisyytökset, kertoo BBC.

“Ei ole mitään todistetta siitä, että mikään äänestysjärjestelmä olisi tuhoutunut, muuttanut ääniä tai olisi ollut millään tavalla rikkonut turvallisuutta”, komitea ilmoitti.

He puhuivat sen jälkeen kun Trump oli väittänyt ilman todistetta, että 2,7 miljoonaa hänelle annettua ääntä olisi “tuhoutunut” viime viikon vaaleissa.

Trump ei ole vielä tunnustanut hävinneensä vaalit demokraattien Joe Bidenille.

Istuva presidentti on käynnistänyt joukon oikeusjuttuja keskeisten osavaltioiden vaalitulosta vastaan väittäen laajan vaalivilpin tapahtuneen.

Lausunnon vaalien turvallisuudesta antoi kotimaan turvallisuuden ministeriön kyberturvallisuuden ja infrastruktuurin turvallisuuden komitea Cisa.

Turvallisuuskomitean johtaja odottaa potkuja

Cisan mukaan perusteettomat väitteet ja mahdollisuudet väärään informaatioon koskien vaaleja eivät pidä paikkaansa.

Cisan johtaja Christopher Krebs kertoi Reutersin lähteiden mukaan, että hän odottaa joutuvansa erotetuksi.

Cisan apulaisjohtaja Bryan Ware vahvisti Reutersille, että hän oli antanut eronpyyntönsä torstaina. Erään hallinnon virkailijan mukaan Valkoinen talo oli pyytänyt Warea eroamaan aiemmin tällä viikolla.

Sekä demokraatit että republikaanit ovat ylistäneet tapaa, millä Krebs on hoitanut vaalien turvallisuutta. Hän sai kuitenkin Valkoisen talon vihat niskaansa kun Cisa julkaisi verkkosivuston nimeltä “huhukontrolli”, jolla kumottiin vääriä väitteitä.

Obama: Olemme vaarallisella tiellä

Entinen presidentti Barack Obama puolestaan sanoi, että johtavat republikaanit vaarantavat demokratian tukemalla presidentti Trumpin perusteettomia vaalivilppiväitteitä.

– Kyseessä on lisäaskel siihen suuntaan, että ei legitimoida vain tulevaa Bidenin hallintoa, vaan myös demokratiaa yleensä, ja se on vaarallinen tie, hän kertoi NBC Newsille. Obama julkaisee pian uudet muistelmansa A Promised Land.

Yhdysvalloissa on herättänyt kiistaa myös se, että Biden ei ole saanut toistaiseksi Trumpin hallinnon presidentille antamia turvallisuutta koskevia ajankohtaisia tietoja. Yleensä tällaisia tietoja aletaan jakaa tulevalle presidentille heti tämän varmistettua valintansa.

Muun muassa republikaanisenaattori Lindsey Graham, Trumpin keskeinen liittolainen, sekä pisimpään senaatissa ollut republikaanisenaattori Chuck Grassley ovat vaatineet tällaisten tietojen luovuttamista Bidenille.

Menot