fbpx
Uutiset

Useiden lasten hyväksikäyttöön syyllistynyt "Eno" mielentilatutkimukseen – lopullinen käräjätuomio tulee vasta myöhemmin

Molemmat syytetyt miehet joutuvat mielentilatutkimukseen. Helsingin käräjäoikeus totesi heidän syyllistyneen useimpiin rikoksiin, mutta mielentilatutkimuksella selvitetään, ovatko he olleet syyntakeisia tekoaikana.
"Enona" tunnettu helsinkiläismies joutuu mielentilatutkimukseen seksuaalirikoksista, joissa oli 19 uhria. Kuva: Joel Maisalmi
"Enona" tunnettu helsinkiläismies joutuu mielentilatutkimukseen seksuaalirikoksista, joissa oli 19 uhria. Kuva: Joel Maisalmi

Yli kuusikymmentävuotias, lempinimellä “Eno” tunnettu ulkomaalaistaustainen mies joutuu mielentilatutkimukseen.

Myös osaan seksuaalirikoksista rikoskumppanina syyllistynyt toinen mies joutuu mielentilatutkimukseen, määräsi Helsingin käräjäoikeus välituomiossaan perjantaina.

Mielentilatutkimus kestää useita kuukausia. Siinä selvitetään, ovatko syytetyt olleet syyntakeisia syyllistyessään seksuaalirikoksiin.

Mielentilatutkimuksen jälkeen Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa ja ottaa kantaa rikosoikeudelliseen vastuuseen ja tekojen tahallisuuteen.

Laajassa seksuaalirikoskokonaisuudessa on 32 syytekohtaa ja 19 uhria, jotka kahta lukuun ottamatta olivat tekohetkellä alaikäisiä.

Rikokset vuosina 2006–2019

Rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2019. Tällä hetkellä osa uhreista on jo aikuisia. Uhrien henkilöllisyys on salattu.

Syyttäjä vaati oikeudessa epäillyille rangaistusta muun muassa useista törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja näiden perusmuotoisista tekomuodoista. Syytetyt kiistivät syyllisyytensä.

Lisäksi rikosnimikkeinä juttukokonaisuudessa on useita pakottamisia seksuaaliseen tekoon, useita sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoja ja näiden kuvien levittämistä sekä yksi törkeä huumausainerikos ja yksi pahoinpitely.

15-vuotiaat tai sitä vanhemmat asianomistajat kuultiin henkilökohtaisesti.

Käytti itsestään nimeä “Eno”

Juttuvyyhti alkoi purkautua alkuvuonna tehdyn rikosilmoituksen myötä. Esitutkinnan edetessä rikosepäilyjen määrä kasvoi.

Heinäkuun lopussa poliisi tiedotti, että se epäilee 64-vuotiasta helsinkiläismiestä useista seksuaalirikoksista. Tuolloin epäiltyjä uhreja oli poliisin tiedossa 12.

Poliisi uskoi kesällä, että mahdollisia uhreja voisi löytyä vielä lisää. Näiden löytämiseksi poliisi poikkeuksellisesti julkaisi epäillyn miehen kuvan ja toivoi, että kaikki asiasta tietävät ottaisivat yhteyttä poliisiin.

Poliisi on kertonut aiemmin, että se uskoo kaikkien epäiltyjen hyväksikäyttöjen tapahtuneen jutun päätekijän eli “Enon” kotona Helsingin Laajasalossa.

Miehen epäillään houkutelleen alaikäiset nuoret asunnolleen alkoholin ja huumaavien lääkkeiden avulla.

Nuoret kutsuivat miestä nimellä “Eno”. Miehellä on lukuisia profiileja sosiaalisessa mediassa, ja osassa hän käyttää itsekin itsestään “Eno”-nimeä.

Menot