fbpx
Uutiset

Useita naisia kymmeneltä eri lennolta vietiin kysymättä gynekologisiin tutkimuksiin Qatarin lentoasemalla

Lentoasemalta löytyi hylätty vauva. Muutama tunti myöhemmin viranomaiset alkoivat tutkia lentokentällä olleita naisia selvittääkseen äidin.
Australian ulkoministeri Marine Payne kertoi maanantaina usean australialaisnaisen joutuneen tungetteleviin tutkimuksiin Qatarissa Hamadin lentoasemalla. Kuva: epa08774028
Australian ulkoministeri Marine Payne kertoi maanantaina usean australialaisnaisen joutuneen tungetteleviin tutkimuksiin Qatarissa Hamadin lentoasemalla. Kuva: epa08774028

Ainakin 18 naista on joutunut vastoin tahtoaan Qatarin Dohan lentoasemalla gynekologisiin tutkimuksiin, kertoi Australian hallitus keskiviikkona.

Lentokenttäviranomaiset tekivät päätöksen matkustajien tutkimisesta, kun he yrittivät löytää lentokentälle hylätyn tyttövauvan äidin. Asiasta kertovat Australian yleisradioyhtiö ABC ja The Guardian.

Australian ulkoministerin Marise Paynen mukaan asia koskee naisia kymmeneltä eri lennolta. 18 naisesta 13 on Australian kansalaisia. Naisten todellinen lukumäärä ei ole tiedossa.

Naisilta ei kysytty lupaa

Tapahtumat käynnistyivät 2. lokakuuta, kun lentoasemalta löytyi ennenaikaisesti syntynyt, hylätty vauva. Todistajien mukaan vauva löytyi lentokentän wc-tiloista, mutta Qatarin viranomaisten mukaan hän oli muoviin käärittynä roska-astiassa, kertoo ABC.

Kolme tuntia myöhemmin joukko australialaisnaisia vietiin tutkimuksiin lentokoneesta, jossa he istuivat valmiina aloittamaan lennon Sydneyyn. Heidät tutkittiin läpikotaisin tarkoituksena selvittää, oliko joku heistä synnyttänyt vauvan.

Osalle naisista ei kerrottu, miksi heidät tutkitaan eikä heidän lupaansa kysytty. Lentokoneen matkustajille ei kerrottu, miksi lennon lähtö viivästyi.

Ambulanssi lukittiin

Naiset vietiin ambulansseihin lentokentän ulkopuolelle, kertoi yksi lennolla olleista naisista ABC:lle.

– Kukaan ei puhunut englantia eikä kertonut meille, mitä tapahtuu. Se oli pelottavaa. Joukossa oli vanhempi nainen, joka näki heikosti. Olen melko varma, että myös hän joutui tutkimukseen, hän sanoi.

– Kun olin ambulanssissa, sen ovi pantiin lukkoon. Maskiin pukeutunut nainen käski minun riisua housuni ja sanoi, että hän tutkii vaginani, ilman selityksiä, nainen kertoi.

Yhden naisen oli jätettävä nukkuva lapsensa koneeseen.

Koneessa matkustanut Wolfgang Babeck sanoi naisten olleen järkyttyneen oloisia palatessaan koneeseen.

Qatar pahoittelee tapahtunutta

Qatarin hallitus on pahoitellut tapahtunutta ja matkustajien “henkilökohtaisten oikeuksien loukkaamista”.

Sen mukaan päätös tehtiin kiireellisesti, koska sekä vauvan että synnyttäneen naisen terveydestä oltiin huolestuneita. Tyttövauva jäi henkiin ja on hoidettavana Dohassa. Äitiä ei saatu selville.

Australian pääministeri Scott Morrison pitää naisten kohtelua järkyttävänä ja mahdottomana hyväksyä. Hän lupaa hallituksensa varmistavan, ettei sama voi toistua.

Qatar on yleinen välilaskupaikka Australiaan matkustaville.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet toistuvasti huolensa Qatarin naisiin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista.

Menot