Uutiset

Usko ei riitä syyksi kiellolle

Hämeenlinna 21.9.2004

Maan vaaleista vastaava korkein virkamies, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen haluaa kieltää medialta mielipidekyselyjen tulosten uutisoinnin vaalien alla. Jääskeläisen mukaan gallupit ohjaavat äänestäjiä ”liikaa” varsinkin henkilökeskeisissä vaaleissa. Hän rajoittaisi kannatusmittausten julkistamisia ainakin presidentin- ja EU-vaaleissa.

Omaperäistä esitystä Arto Jääskeläinen ei tee, sillä useissa maissa – muun muassa Ranskassa – laki rajoittaa mielipidetiedustelujen julkaisua. Vaalijohtaja myös perustelee avaustaan tutulla väitteellä. Jääskeläisen mielestä gallupeilla on vaikutusta siten, että äänestäjät hakeutuvat kyselyjen vanavedessä voittajien kelkkaan.

Mitä Jääskeläinen itse asiassa sanoo? Hän pelkästään uskoo kyselyjen vaikuttavan äänestäjiin. Jääskeläinen liikkuu ainakin Helsingin Sanomien haastattelussa heikoilla jäillä. Mikäli gallupien julkaisua ryhdytään vakavassa mielessä rajoittamaan, kieltojen syyksi pitää kaivaa jotain muuta kuin yhden virkamiehen usko!

Tieteelliset mitat täyttävässä politiikan tutkimuksessa mielipidekyselyjen vaikutuksista on iät ja ajat kiistelty. Tieteentekijät eivät ole alkuunkaan yksimielisiä siitä, että kyselyt suosivat vaalien voittajia kuten Jääskeläinen uskoo. Voittajien kelkkaan hakeutuminen on usein toistettu hokema, mutta sen tueksi on löydettävissä äärimmäisen niukasti tieteellisiä tutkimuksia. Asiallisesti vaalijohtajan kannanotto lepää tyhjän päällä.

Kokonaan toinen asia on sitten se, miksi kyselytkin eivät saisi vaikuttaa äänestäjiin ja vaalien tulokseen. Mitä kielteistä oli mielipidekartoituksilla, jotka kertoivat vuoden 2000 presidentinvaalien loppusuoralla Tarja Halosen ja Esko Ahon ankarasta ja äärimmäisen kireästä kaksintaistelusta? Miksi suomalaisilla ei olisi oikeus tietää jopa sitä, mille ehdokkaalle annettava tuki on kyselyjen perusteella hukkaääni?

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen ajatusmaailmassa äänestäjien tulisi olla jossain ihanteellisessa demokratian tyhjiössä, missä mikään ei vaikuta äänestäjään. Tällaista kansanvallan paratiisia ei varsinkaan nykypäivänä ole edes rakennettavissa. Äänestäjiin vaikutetaan – totta kai ! – monin eri tavoin ja tässä vyörytyksessä gallupeilla ei terveen järjen mukaan voi olla alkuunkaan vaarallisen suurta roolia.

Suorastaan sinisilmäinen on Jääskeläisen heitto johtavien tiedotusvälineiden sopimus kyselyjen julkaisukiellosta. Tällaisen ratkaisun syntyminen on täysin mahdotonta äärimmäisen kireän kilpailun mediamaailmassa. On myös selvää, että lehdistö pitää kiinni oikeudestaan teettää ja julkaista mielipidetiedusteluja mistä aiheesta hyvänsä ja milloin tahansa. Kyselyjen julkaisukielto rajoittaisi sananvapautta, minkä tosiasian Jääskeläinen tuntuu kokonaan unohtaneen.

Suomalainen demokratia on tullut tähän asti hyvin toimeen kyselyjen kanssa. Mikä on muuttumassa? Gallupien tuloksille on turha antaa Jääskeläisen tavoin liian suurta painoarvoa.

Mikäli gallupien julkaisua ryhdytään vakavassa mielessä rajoittamaan, kieltojen syyksi pitää kaivaa jotain muuta kuin yhden virkamiehen usko.

Päivän lehti

2.6.2020