Uutiset

Uskottu mies seisoo puolueettomalla maaperällä

Maanviljelijän ammatista vuoden verran eläkkeellä olleella hauholaisella Heikki Nikulalla ei ole aika ehtinyt käydä pitkäksi. Häntä työllistävät edelleen Hämeen maanmittaustoimiston uskotun miehen hommat, niin kuin ovat työllistäneet jo vuodesta 1985.

– Parhaimmillaan on 4-5 tapausta kuukaudessa, joskus taas pari, kolme vuodessa. Kaikki tapaukset ovat olleet erilaisia ja kauhean mielenkiintoisia.
Nikulan mukaan uskotun miehen roolia voisi verrata oikeuden lautamieheen.

– Tehtävänä on olla puolueeton maallikko-osapuoli erilaissa maanmittauslaitoksen toimituksissa, kuten tilojen halkomisessa, tonttien rajakiistoissa, tieoikeusasioissa ja vesijättömaiden lunastuksissa. Näistä asioista tulee erimielisyyksiä helpoimmin, sillä joskus kyse on hyvinkin isoista rahoista.

Riidat halki

Esimerkkinä hankalista tapauksista Nikula mainitsee tonttien rajankäyntiä koskevan toimituksen, jossa kaunaiset naapurukset etsivät maanmittaustoimiston insinöörin ja kahden uskotun miehen voimin kadonneita rajapyykkejä.

– Sellaiset ovat ikäviä tapauksia, kun viiden metrin päähän naapurin ovesta tuleekin toisen rajapyykki ja raja menee keskeltä vajaa, joka joudutaan purkamaan.

Nikulaa on usein tarvittu apuun myös perinnönjaon yhteydessä tilojen halkomiseen.

– Ne ovat usein sellaisia, joissa on paljon erimielisyyksiä. Jos jakamassa on vaikkapa viisi lasta, niin tila voidaan joutua halkomaan viiteen eri tilaan, jonka jälkeen jokainen saa tehdä sillä, mitä haluaa.

Nikula muistuttaa, että kaikista päätöksistä asianosaiset voivat valittaa maaoikeuteen.

– Kieltämättä osapuolten tunteet käyvät joskus kuumina, kun esimerkiksi jossain tietoimituksessa on kymmeniä osakkaita. Ei vain auta itse hiiltyä ja menettää puolueetonta harkintakykyään. Minua ei ole uhkailtu koskaan. Kotiin on joskus joku soitellut.

Kotikontujen tunteminen valttia

Heikki Nikulan mielestä uskotun miehen paras avu on paikallisten olosuhteiden tunteminen.

– Toimituksissa mukana olevan insinöörin tehtävänä on selittää lakiin perustuvat asiat. Minä katson, miten asia olisi järkevin ratkaista. Pohdin myös haitat ja hyödyt molempien osapuolien edun kannalta.

Nikula onnistui muun muassa vaikuttamaan erään suunnitellun tien leventämiseen, koska tiesi, että sitä käyttävät tukkirekat eivät onnistuisi viisi metriä leveältä tieltä kääntymään toiselle tielle.

Kokkilan kylässä asuva Nikula toimii uskottuna miehenä koko Hauhon kunnan alueella.

– Olen tykännyt tästä hommasta. Se opettaa tuntemaan pitäjää ja käyttäytymään erilaisissa tilanteissa. Lisäksi oppii tietämään, miten nämä asiat käytännössä tapahtuvat.

Maanmittauslaitos myönsi Nikulalle tällä viikolla hopeisen ansiomerkin hänen pitkäaikaisesta ja asiantuntevasta avustaan.

Päivän lehti

30.3.2020