Uutiset

Uudenlainen kansallissankari

Mitä venäläiset mahtaisivat tehdä, jos kansainvälisesti tunnettu televisioviihdyttäjä puhuisi pari kertaa julkisesti heidän kotimaastaan?

Hullaantuisivatko 144 miljoonaa kansalaista ja maan johtavat tiedotusvälineet isänmaalliseen huumaan? Tuntisivatko televisionkatsojat sydämentykytyksiä ja kuumotusta joka kerta, kun viihdyttäjän huulilta vierisi sana ”Venäjä”?

En oikein jaksa uskoa. Mutta kun amerikkalainen talk show -juontaja Conan O’Brien heittää huulta Suomesta ja siitä, että on mielestään presidentti Tarja Halosen näköinen, koko maa muuttuu Conan-fanien valtakunnaksi. Internetin keskustelupalstat tukkeutuvat.

Käykääpä katsomassa vaikka Late Night With Conan O’Brienin kotisivuja. Laajakaistayhteyksin aseistettu kansamme on vallannut koko foorumin Suomi-hurmoksellaan niin kovalla äänenvoimakkuudella, että muiden maiden keskustelijat ovat kyllästyneitä koko maahan.

Suomi24-keskustelupalstalla Conan-aiheisen viestiketjun on lukenut vajaassa kahdessa viikossa melkein 70 000 ihmistä.

Hienoahan on, että pieni maamme huomioidaan yhdessä 2000-luvun suosituimmassa talk show’ssa, mutta suhteellisuudentaju on kyllä karannut käsistä. Suomi-tempaustensa ansiosta O’Brienista puhutaan kaikkialla. Halos-jaksojen aikana ohjelman katsojaluvut kolminkertaistuivat.

Kun Conan ilmoitti piipahtavansa mahdollisesti pienellä kuvausretkellä Suomeen, alkoi median ja keskustelupalstojen perusteella tuntua siltä, että tässä odotetaan vähintäänkin Jeesuksen toista tulemista. Tarvitaanko ulkomaisia voimia kohottamaan kansallista itsetuntoammekin?

Uudenlainen kansallissankari on syntynyt. Turun kaupungin huhutaan lahjoittavan Conanille tontin saaristosta. Helsingin Sanomien Nyt-liite julkaisi jopa miehelle suunnatun kutsun Suomeen, jota lehti toivoo lukijoiden postittavan massoittain amerikkalaiselle idolilleen.

Huomasin Conanin kutsua lukiessani pohtivani, missä vaiheessa hyväntahtoinen ihailu muuttuu fanaattiseksi ahdisteluksi.

Mutta Tarja Halosen kampanjasuunnittelijoiden salamannopeaa reaktiokykyä, terävää tilannetajua ja nerokasta populismia täytyy kyllä ihailla. Ensimmäisestä Halos-jaksosta alkaen Late Night With Conan O’Brienin jokaisella mainostauolla on nähty istuvan presidenttimme vaalimainos.

Conan irvaili ohjelmassaan, että haluaisi Halosen voittavan vaalit, koska he ovat samannäköisiä. Tähän Halosen taustajoukot tarttuivat täsmäaseen tehokkuudella: ”Kannatusjoukkomme kasvaa. Tule sinäkin”.

Mahtaako O’Brienin tempulla olla jotain merkitystä presidentinvaalikamppailussa? Ohjelmaa esittävä Subtv ainakin tavoittaa nuorta, vaaleissa passiivista kansanosaa, jota yhteiskunnallinen vaikuttaminen ei kiinnosta.

Jokunen heistä saattaa käydä antamassa äänensä Haloselle vaikka vain sen vuoksi, että olisi hauskaa nähdä, miten Conan reagoisi Halosen voittoon. Äänestystulokselle on sama, kävivätkö he äänestämässä henkilöä nimeltä Tarja Halonen vai komediaohjelman hauskaa hahmoa.

Päivän lehti

20.1.2020