Uutiset

Uudesta sotesta lisää apua perheille

Perhekeskus on yksi esimerkki palvelusta, jonka sote-uudistus voi mahdollistaa nykyistä helpommin.

Monenlaisia palveluita tarjoavassa perhekeskuksessa sosiaalitoimi ja terveydenhuolto toimivat rinnakkain.

– Kun asiakas on neuvolan vastaanotolla, voimme pyytää tarvittaessa perhetyöntekijän tai sosiaalityöntekijän piipahtamaan paikalla, kertoo neuvolatyön päällikkö Maila Moilanen Kainuun sote-kuntayhtymästä.

Kainuussa perhekeskuksia on useimmilla paikkakunnilla. Esimerkiksi Sotkamossa siellä on neuvolan lisäksi perhetyöntekijöitä, sosiaalityöntekijöitä ja perheneuvola psykologeineen.

Näin perheille järjestyy helposti esimerkiksi kotiapua tai muuta tukea.

Kahden lapsen kotiäiti Suvi Turunen Sotkamosta on tyytyväinen, että saa avukseen kerran viikossa perhetyöntekijän. Puoliso on pitkiä aikoja poissa paikkakunnalta, joten lastenhoitoapu on tarpeen.

– Saan tukea arkeen, ja saan itse hengähtää.

Sote-keskustelua hän ei ole seurannut tarkasti mutta toivoo hallituksen saavuttavan lapsiperheiden kannalta hyvän tuloksen.

UUDEN HALLITUKSEN ratkottavaksi tulee lähikuukausina sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus.

Lännen Media kysyi kaupunkien sote-johtajilta kantaa toimintamalleista. Mielipiteensä kertoivat Lännen Median lehtien alueen keskuskaupunkien sote-johtajat lukuun ottamatta suurimpia ,eli Turkua, Tamperetta ja Oulua, jotka olivat vaiti.

Kaikille vastanneille tuntui sopivan yksitasoinen kuntayhtymä paremmin kuin maakuntamalli. Kuntayhtymän rajana voisi kuitenkin olla maakunta.

– Yksitasoinen kuntayhtymä olisi selkein ja nopein malli, Kokkolan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Salminen perustelee.

Laajassa Lapissakin sitä kannatetaan. Rovaniemen perusturvajohtaja Markus Hemmilä sanoo, että koko maakunnan kattavassa kuntayhtymässä olisi riittävä väestöpohja.

YKSITASOINEN KUNTAYHTYMÄ on yksi kolmesta eduskunnan perustuslakivaliokunnan mahdollisena pitämästä mallista. Muut ovat verotusoikeuden ja vaalit sisältävä maakuntamalli sekä tehtävien siirto ainakin osittain valtiolle. Käytännössä hallitusneuvotteluissa esillä ovat kaksi ensimmäistä mallia.

Kaksi haastateltavista ei halunnut nimetä suosikkiaan ehdottomasti. Seinäjoen apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta sanoo, että molemmissa on hyvät ja huonot puolensa mutta hän haluaisi liittää ratkaisuun myös kuntarakenteen. Porin perusturvajohtaja Terttu Nordman pitää tärkeimpänä integraatiota, palvelujen yhdentämistä, olipa malli mikä tahansa.

Sote-integraatio merkitsee sujuvia hoito- ja palveluketjuja, kun kaikesta vastaa yksi toimija.

Kunnallisalan kehittämissäätiö julkaisi viikko sitten tulokset verkkokyselystään, johon vastasi vajaa puolet kaikista kuntajohtajista. Maakunnallisia kuntayhtymiä kannatti lähes puolet ja maakunnallista itsehallintoaluetta lähes kolmannes vastaajista.

Lähes koko maakunnan kattava sote-kuntayhtymä on tällä erää Kainuussa ja Etelä-Karjalassa. Monilla alueilla on vireillä uutta.

Asiasanat

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic