fbpx
Uutiset

Uudet 100:n ja 200 euron setelit tulevat käyttöön toukokuussa – EKP esitteli aiempaa turvallisemmat maksuvälineet

Sadan ja kahdensadan euron setelit viimeistelevät koko eurosetelisarjan uudistuksen, sillä viidensadan euron seteliä ei enää tuoteta lisää. Euroopan keskuspankki esitteli uudet setelit, jotka ovat korkeudeltaan samat kuin viidenkymmenen euron seteli.
Uusi sadan euron seteli. Erilaisia hologrammeja on pystyrivissä oikeassa reunassa. Vesileima sijaitsee vasemmalla keskikorkeudella ja näkyy valoa vasten. Vasemman alareunan numeron heijastus muuttuu kääntäessä.

Euroopan keskuspankki EKP julkaisi maanantaina kuvat uusista 100:n ja 200 euron seteleistä. Setelit tulevat käyttöön 28. toukokuuta 2019.

Nyt kaikista käyttöön jäävistä euroseteleistä on tehty uudistetut, turvallisemmat versiot. Jo aiempina vuosina julkaistiin uudet 5:n, 10:n, 20:n ja 50 euron setelit.

500 euron setelit poistuvat hitaasti kierrosta turvallisuussyistä, koska niitä on havaittu käytettävän rikollisuudessa. 500 euron seteleiden painaminen lopetetaan.

Uudet setelit vaikeita väärentää

Uusissa euroseteleissä on Euroopan keskuspankin mukaan useita turvallisuusominaisuuksia, jotka tekevät niiden väärentämisestä vaikeaa.

Seteleissä on erilaisia hologrammeja ja vesileima. Lisäksi osa hologrammeista näyttää erilaisilta, kun seteliä kääntelee. Hologrammit on suunniteltu niin, että setelien aitous pystytään tarkistamaan koneellisesti.

Uudet sadan ja kahdensadan euron setelit ovat korkeudeltaan samanlaiset kuin viidenkymmenen euron seteli, jotta ne on helpompi säilyttää lompakossa.

Seteleistä on myös tehty ensimmäistä eurosetelisarjaa kestävämpiä.

Setelien käyttö kasvaa yhä

Vaikka käteisen käyttö maksutapana kamppailee muiden keinojen puristuksessa, kierrossa olevien eurosetelien arvo kasvaa vuosittain.

– Eurosetelien kysyntä kasvaa noin 4,5 prosenttia vuosittain arvon mukaan, kertoi EKP:n johtokunnan jäsen Yves Mersch uusien setelien julkistamistilaisuudessa.

Arvon mukaan mitattuna kierrossa olevien 100 euron setelien pino on euroseteleistä toiseksi arvokkain, edellään vain 50 euron setelipino.

200 euron käyttö taas tulee Merschin mukaan kasvamaan tulevina vuosina, kun 500 euron setelit vähitellen vähenevät kierrosta.

Euroa käyttää valuuttanaan noin 340 miljoonaa eurooppalaista.

Menot