fbpx
Uutiset

Uudet biojalostamot ja maatalous saavat rahaa

Suomeen nousee yksi suuri tai kaksi keskisuurta biojalostamoa hallituksen tukirahoilla. Kärkihankerahoista sata miljoonaa euroa ohjataan energia-alan innovaatioille ja investoinneille. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) korostaa, että hallitus käytännössä kaksinkertaistaa uusiutuvan energian tuen.

– Näin pyritään saamaan nopeasti uusia hankkeita liikkeelle, Rehn sanoi, kun hän esitteli yhdessä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) kanssa hallituksen biotaloutta ja puhtaita ratkaisuja koskevia kärkihankkeita keskiviikkona.

Hallituksen tavoite on nostaa uusiutuvan energian osuus Suomessa 2020-luvulla yli 50 prosenttiin ja puolittaa tuontiöljyn käyttö. Liikenteessä uusiutuvien polttoaineiden osuus aiotaan nostaa 40 prosenttiin vuoteen 2030 hallituksen esityksellä keväällä 2017.

– Voi olla hyvä, että valtio edistää rahoituksella uusia hankkeita, mutta vielä tärkeämpää on pitkäjänteinen politiikka nostaa uusiutuvien polttoaineiden osuutta liikenteessä. Se luo uskallusta investoinneille, sanoo Nesteen yhteiskuntasuhdejohtaja Ilkka J. Räsänen.

Neste on maailman suurin uusiutuvien liikennepolttoaineiden valmistaja. Räsäsen mukaan vielä on ennenaikaista puhua yhtön uusista investoinneista. Nesteellä on monia tutkimus- ja tuotekehityshankkeita, mutta useiden asioiden pitää Räsäsen mukaan loksahtaa kohdalleen, kun investoinneista päätetään

Uusiutuvia polttoaineita valmistavat Suomessa myös metsäyhtiö UPM Lappeenrannassa ja St1-yhtiö, joka rakentaa parhaillaan Kajaaniin sahanpurusta bioetanolia valmistavaa tehdasta. Yhtiö on arvioinut, että Kajaanin tehdasta on mahdollisuus monistaa myös muualle.

SATA MILJOONAA EUROA kärkihankerahaa maatalouteen hämmästyttää Sitran johtaja Mari Pantsaria.

– Miten tämä lisää kasvua? Pantsar kysyy.

Hallitus ohjaa maatalouteen menevistä rahoista 90 miljoonaa euroa Maatilatalouden kehittämisrahastoon, Makeraan. Pantsarin mielestä Makeran rahoitus pitäisi hoitaa ministe­riön tavanomaisella rahoituksella ja kärkihankerahat suunnata kasvua luoviin hankkeisiin.

Ministeri Rehnin mukaan kyse ei ole keskustan kädenjäljestä kärkihankkeisiin, vaan rahat on jaettu joukkuepelillä.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan Makeran rahoilla parannetaan maatilojen kannattavuutta ja rahoituksella ei ole mitään tekemistä maatalouden akuutin kannattavuuskriisin kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestö MTK on pyytänyt hallitukselta kriisirahaa sata miljoonaa euroa.

Maataloutta rasittavat parhaillaan Venäjän elintarvikkeita koskevat talouspakotteet, maidon hintaa alas painavien EU:n maitokiintiöiden poisto ja kesän huonot säät. Maatalouden akuuttiin kriisiin pyritään Tiilikaisen mukaan löytämään joko eurooppalainen ratkaisu tai budjettiriihessä rahaa.

BIOTALOUDEN kärkihankkeisiin kuuluvat myös puun saaminen liikkeelle metsästä, metsätilojen keskikoon nostaminen ja niiden sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Kiertotalouteen tulee pilottihankkeita, kalakantoja elvytetään ja uusi luonnonpuisto perustetaan.

Asiasanat

Menot