fbpx
Uutiset

Uudet hoitopäiväsopimukset vihastuttavat vanhempia

Lehdessä oli maanantaina 18.9.2006 uutinen, joka käsitteli Hämeenlinnassa käyttöönotettuja 10:n ja 15 hoitopäivän hoitosopimuksia. Valinnan supistuminen vain kahteen sopimusvaihtoehtoon varmaan kismittää montaakin vanhempaa.

Kyseisten hoitopäiväsopimusten hinnoittelu suorastaan vihastuttaa. Lehdessä mainitut päivähoitomaksujen korotetut prosentit 60 ja 80 tarkoittavat käytännössä 120 euron hoitomaksua 10 päivän hoitosopimuksen tehneille ja 160 euron maksua 15 päivän sopimuksen tehneille.

Kun kyseiset summat suhteutetaan kokopäivähoidossa olevan lapsen maksimihoitomaksuun (200 euroa), maksavat 10 päivän sopimuksen tehneet perheet hoidostaan noin 25 euroa enemmän kuukaudessa kuin kokopäivähoidossa olevien lasten vanhemmat.

Vastaava summa 15 hoitopäivän sopimuksen tehneiden osalta on 18 euroa.

Kyseessä olevien summien suuruus ei selity enää edes vetoamalla välillisiin kustannuksiin, mitä ne sitten tässä tapauksessa olisivatkaan. Tämä on mielestäni törkeää syrjintää.

Hoitopäiväsopimukset uudistetaan asiakkailta kysymättä heille epäedullisiksi, ja kustannukset maksatetaan asiakkailla. Näin meillä Hämeenlinna – kaupunki palveluksessasi mallia taas toteutetaan.

Olen yksi niistä vanhemmista, jotka ovat asian tiimoilta olleet yhteydessä päivähoidon johtaja Marjatta Korhoseen, joka saattoi keskustelussamme todeta ainoastaan, että kaupunki ei voinut korottaa kokopäivähoidossa olevien lasten maksuja, koska ne ovat lakisääteiset.

Kun samassa keskustelussa peräänkuulutin tasa-arvoa palveluiden hinnoittelussa, sain vastaukseksi toteamuksen, ettei aina voi olla tasa-arvoinen. Kyllä voi ja pitää, etenkin kun kyseessä ovat pienet lapset ja lapsiperheet. Tasa-arvoa on, peruskoulumatematiikan keinoin, hoitopäiväsopimusten hinnoittelu suhteessa täyteen 200 euron maksuun hoitopäivien perusteella, jolloin hyväksyttävät summat ovat 10 päivän sopimuksissa hiukan yli 95 euroa ja 15 päivän sopimuksissa hiukan yli 142 euroa.

Lehdessä Marjatta Korhonen pesee omat kätensä uudistuksesta siirtäen vastuun perusturvalautakunnalle, jolla toki viime kädessä vastuu onkin. (Ihmettelenkin suuresti, miten perusturvalautakunta on hyväksynyt näin syrjivän ja tasa-arvon vastaisen uudistuksen.)

Olen kuitenkin ymmärtänyt, että asiat valmistellaan päivähoidon piirissä ennen lautakunnan päätöstä. Muistettiinko suunnitteluvaiheessa kysyä asiakkaan mielipidettä? Ei.

Päiväkotien henkilökunnan mieleen uudistus on, ja on toki upeaa, että kaupunki ottaa huomioon työntekijöidensä toiveet, mutta ei se saisi asiakkaan kustannuksella tapahtua.

Tiina Enkkilä

hoitopäiväsopimuslapsen vanhempi

Hämeenlinna

Menot