Uutiset

Uudet ihmiset ruotuun uusilla ajatuksilla

Arto Viljanen sanoo sen suoraan:

– Miesten edustusjalkapalloilun tila on Hämeenlinnan seudulla surkea. Se on suoraa seurausta toiminnan tasosta, eikä ole tullut vahingossa. Miesten jalkapallossa ei käytännössä ole seudullista yhteistyötä ollenkaan. Seurojen keskinäiset suhteet ovat jatkuvaa riitelyä ja toisten nokittelua.

Viljanen on ollut mukana hämeenlinnalaisessa jalkapallossa neljännesvuosisadan ajan, ensin pelaajana ja sen jälkeen seurajohtajana. Hän kuului liigahallitukseen, kun FC Hämeenlinna oli jalkapallon liigajoukkue. Viljasella on kokemusta monista luottamustehtävistä Palloliitossa. Hän on FC Hämeenlinnan kunniapuheenjohtaja, hän on ollut seurassaan puheenjohtajana, toimitusjohtajana ja kuulunut vuosikausia FC Hämeenlinnan hallitukseen.

Hän siis tietää, mistä puhuu.

Alamäessä

Viljanen jäi sivuun FC Hämeenlinnan käytännön seuratoiminnasta vuonna 2012. FC Hämeenlinna oli silloin jättänyt taakseen Ykkösen. Tällä kaudella FC Hämeenlinna putoaa Kolmoseen.

– Vuonna 2012 tarkoituksemme oli aloittaa seudullinen yhteistyöprojekti. Se eteni aikansa. Projektiin kuului yhteensä 3 000 pelaajaa ja kahdeksan seuraa. Projekti kuitenkin lopahti. Sen jälkeen on tultu Hämeenlinnan seudun miesten jalkapallossa syöksymällä alaspäin, Viljanen miettii.

Hänen oma esityksensä oli, että Hämeenlinnassa edustusjoukkue pelaa samalla nimellä kuin juniorit.

– Tämän esityksen takia minua ei valittu Hämeenlinnan Jalkapalloseuran puheenjohtajaksi. Ei siitä nimestä edes keskusteltu.

Viljasen mukaan seuran nimellä ei olisi ollut väliä. Hänen mielestään edustusjalkapalloiluakin olisi voitu viedä eteenpäin HJS:n nimellä.

Hämeenlinnassa on todennäköisesti kaksi Kolmosen joukkuetta ensi kaudella – Härmä ja FC Hämeenlinna. Viljanen ei usko, että näiden seurojen miesten edustusjoukkueet voisivat nopeasti yhdistää voimavaransa.

– Näen sen mahdottomana. Kaikki on jotenkin jo henkilöitynyt. Järki ei sanele päätöksiä, niin surullista kuin se onkin.

Taikatemput tehty

Viljanen painottaa, että FC Hämeenlinnassakin kaikki taikatemput on jo tehty. Nyt olisi kokonaan uuden aika.

– Uusien ihmisten olisi aika tarttua uusilla ideoilla toimeen. Uudet ihmiset ruotuun ja uusi ajattelu, hän toivoo.

Hämeenlinnalaisen edustusjalkapalloilun alamäki ei ole kiinni yhdestä tai edes kahdesta asiasta. Se on monen jutun summa.

– Kaikilla tasoilla on epäonnistuttu. Otan siitä itsekin vastuuta. Voin ilmoittautua yhdeksi vastuuhenkilöksi. Nykyisestä FC Hämeenlinnan joukkueesta saa hakemalla hakea pelaajia, jotka löytävät ensi kaudeksi paikkansa Kakkosen tasolta. Kaikki saavat peiliin katsoa.

Viljanen kertoo käyneensä Jukka Nirkon kanssa pari vuotta sitten läpi 80 ihmistä. Tavoitteena oli saada laaja pohja silloin vielä Ykkösessä pelanneen FC Hämeenlinnan taakse.

– Loimme suuntaviivat, mutta niiden toteuttaminen jäi puolitiehen.

FC Hämeenlinnan liiga-aika oli hämeenlinnalaisen jalkapalloilun tuloksellisesti parasta aikaa. Viljasen mukaan ne ajat ajoivat seuratoiminnan kuitenkin taloudellisesti miinaan.

– Totuttiin hetkellisesti ehkä liian hyvään. Kilpailupuoli oli hyvällä tasolla, mutta seuran talouteen ei saatu rakennettua riittävän suurta kivijalkaa. Seuralla on ollut aina uskollinen yhteistyökumppanien joukko, mutta isoista rahoista ei ole ollut puhettakaan.

Myös FC Hämeenlinnan yleisömäärät ovat vajonneet turhan pieniksi.

– Ne ovat olleet säälittävän pieniä. K-Teamin aikoina, 1990-luvun alussa, meillä oli Kakkosen peleissä tuplasti enemmän katsojia kuin nyt.

Paljon myös hyvää

FC Hämeenlinnan tämän hetken tilanne on ankea. Silti paljon hyvääkin on seuran matkaan mahtunut.

– Seura on ollut tienraivaaja Hämeenlinnassa. Olot on saatu erinomaiseen kuntoon yhdessä muiden toimijoiden kanssa – muun muassa yhteistyössä kaupungin kanssa. Meillä on palloiluhalli, on Pullerin alue tekonurmineen ja Parolassa tekonurmikenttä. Olot ovat suomalaista kärkitasoa, Viljanen kehuu.

Näissä oloissa on Viljasen mielestä myös HJS:n vastattava huutoon.

– On tehty strategia, jonka mukaan HJS on Suomen johtava juniorien jalkapalloseura. Oma arvonsa on tietysti massoillla ja harrastustoiminnalla. Ajattelen tässä kuitenkin myös kilpailupuolta.

FC Hämeenlinnallakin on vuosiensa saatossa ollut monta huippuhetkeä. Paljon on vettä virrannut Vanajavedessä niistä ajoista (vuosi 1989), kun Viljanen teki Wimu Virtasen kanssa pelaajasopimuksen Kerhoon Tuuloksessa Teboilin bensa-asemalla. Siitä lähtien hän on asunut Hämeenlinnan seudulla, perheineen jo vuosia Hattulassa.

– Itse muistan lämpimästi K-Teamin ajan, joka päättyi vuonna 1995. Se joukkuehenki, sitä ei ole mikään ohittanut.

– Hienona hetkenä on myös itse kokoamani joukkueen nousu liigaan. Cupin finaaliin täältä lähtenyt kannattajaporukka oli puolestaan fanitoiminnalle alkusysäys. Silloin FC Hämeenlinna pääsi maalin päähän Euroopan kentistä, Viljanen muistelee.

Arvostetuin laji

Suomalaista jalkapalloa Viljanen on saanut seurata ”monesta perspektiivistä”.

– Jalkapallo on arvostetuin laji Suomessa. Mielestäni meillä on nyt hyvä mahdollisuus saada miestenkin maajoukkue lopputurnaukseen. Lajin olot ovat Suomessa kehittyneet valtavasti ja harrastajamäärät ovat olleet koko ajan kasvussa. Näen tulevaisuuden erittäin hyvänä, Viljanen sanoo. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic