fbpx
Kanta-Häme Uutiset

Uudet jengit etsivät jalansijaa Suomesta - RMI ja No Surrender MC ovat jo löytäneet jäseniä Suomesta

Venäläislähtöisellä moottoripyöräjengillä ei ole Suomessa vielä omaa osastoa.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin. Kuva: EPA

Tällä viikolla Suomessa paljon puhutusta “Putinin moottoripyöräjengistä”, eli Yön sudet -moottoripyöräkerhosta ja erityisesti sen RMI-alajengistä ei Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan tarvitse olla Suomessa vielä huolissaan.

KRP:n rikosylikomisario Christer Ahlgren kertoi perjantaina järjestäytynyttä rikollisuutta koskevassa tiedotustilaisuudessa, että RMI:llä on Suomessa ehkä viidestä kymmeneen jäsentä, mutta ei omaa osastoa. Jäsenet asuvat eri puolilla Etelä-Suomea.

Tällä viikolla Iltalehti kertoi, että jengillä olisi osasto Forssassa. Hämeen poliisi kiisti tiedon jo torstaina.

RMI on viime vuosina laajentunut voimakkaasti Venäjältä ulkomaille ja sillä on toimintaa jo ainakin itävallassa, Sveitsissä, Saksassa, Ranskassa ja Kanadassa.

 

Hämeenlinnassa on ainakin kahden moottoripyöräkerhon osastot.

Tunnetumpi kerhoista on Cannonball MC (CMC), jonka Hämeenlinnan osaston useita jäseniä on tällä hetkellä syytettynä muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Kerhon tilat ovat Käikälässä.

Toinen Hämeenlinnaan sijoittunut kerho on Thaimaassa perustetu Sharkrider MC, jonka kerhotila sijaitsee Kantolassa. KRP:n mukaan kerholla on yhteyksiä Helvetin enkelit -moottoripyöräjengiin sekä United Brotherhood -rikollisjärjestöön. Kerhon jäsenet ovat suomalaisia.

Hämeen poliisin JR-tutkinnan rikoskomisario Juha Pynttäri kertoi tällä viikolla Hämeen Sanomille, että molempien kerhojen toimintaa seurataan. Hänen mukaansa ainakin CMC:n Hämeenlinnan osaston toiminta on oikeudenkäynnistä huolimatta aktiivista.

 

Suomessa toimii KRP:n mukaan seitsemän tunnuksellista ja vakiintunutta jengiä, joilla on 75 osastoa ja noin 800 jäsentä.

Moottoripyöräjengeistä Bandidos MC:llä on toimintaa useilla paikkakunnilla. Satudarah MC -kerho on KRP:n mukaan yrittämässä uudestaan laajentumista Suomeen ja myös Outlaws MC on jo Suomessa kahdella osastolla.

Hollannista Pohjoismaihin laajentuneella No Surrender MC:llä on yksittäisiä jäseniä Suomessa, mutta ei vielä varsinaista jäsenkerhoa Suomessa.

 

KRP:n seurannassa ovat myös albanialaiset järjestäytyneet rikollisryhmät, jotka ovat viime vuosina alkaneet toimia Suomessakin.

Sen sijaan Suomessa ei KRP:n mukaan ole vielä mainittavaa katujengiongelmaa, vaikka suurissa taajamissa onkin jo havaittavissa merkkejä syrjäytyneiden nuorten järjestäytymisestä jengeiksi huumeiden katukauppaa ja velanperintää varten.

Poliisijärjestö Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtajan Jari Liukun mukaan katujengi-ilmiöön ehdittäisiin Suomessa vielä puuttua ennaltaehkäisevällä työllä. HäSa

Menot