fbpx
Uutiset

Uudet kaverit, uudet tilat

 

Saavumme rehtori Pasi Rangellin kanssa Seminaarin koulun värikkääseen ruokalaan. 
 
– Moi Pasi!
 
– Katsokaa Pasi tulee. 
 
– Hei rehtori tulee. 
 
Huutoja kuuluu ympäri ruokalaa. 
 
Kaikilla koulun opettajilla on päällään Seminaarin koulun paita, ja rinnuksissa nimikyltti. Kaikki eivät vielä tunne toisiaan, mutta rehtori tunnistetaan, vaikka koulupäivä on vasta toinen.  
 
Pitkä koulumatka
 
Ojoisilta Seminaarin kouluun siirtyneet Jere Tamminen, Nathan Kyabi, Aaron Isotalo ja Joona Oksanen nauttivat ruokalassa lihakastikkeesta. Heidän seurassaan istuva Nina Järvinen aloitti koulutaipaleensa Normaalikoulussa. 
 
Poikia jännitti hieman uuteen kouluun tulo, Järvistä taas ei juurikaan. Kaikki ovat innoissaan uusista kavereista, ja pihalla olevasta liukumäestä. 
 
– Muu on ollut ihan kivaa, mutta pitkät koulumatkat ärsyttävät, Tamminen ja Kyabi sanovat.
 
Molemmat pojat asuvat Ojoisilla, ja entiseen kouluun matka oli huomattavasti lyhyempi. 
 
– Joudun tulemaan linja-autolla, ja vihaan linja-autoja. Siellä on liikaa ihmisiä, Tamminen harmittelee. 
 
– Minä tulen pyörällä, mutta koulumatka on silti pitkä, Kyabi sanoo. Samalla hän kuitenkin arvelee, että koulumatka on ihan turvallinen. 
 
Ruokalan takaosassa näkyy henkilökunnan taukotila, jossa ovat lasiset seinät. Tavoitteena on, että oppilaat ja henkilökunta näkevät toisensa. 
 
– Haluamme olla lähempänä oppilaita. Enää henkilökunnan huone ei ole mikään pelottava paikka, Rangell sanoo. 
 
Kaikki ajallaan
 
Ojoisten koululaiset joutuivat lähtemään entisestä opinahjostaan sisäilmaongelmien takia.
 
– Pidämme huolen, että uudessa koulussa ei sisäilmaongelmia tule. Täällä on tehty laajat kosteustutkimukset, Rangell valottaa. Hänen mukaansa tutkimuksia jatketaan vielä remonttien jälkeenkin.  
 
Seminaarin koululla on paiskittu hommia koko kesä, ja remontit valmistuivat ajallaan. 
 
– Olemme todella tyytyväisiä. Pysyimme tiukkoina siitä, että kaikki tarvittava on koulun alussa valmista, Rangell kiittelee. 
 
C-rakennuksessa on täysi remontti vielä päällä, mutta niin oli suunniteltukin. C-rakennus valmistunee vuoden 2013 alusta. Myös koulun pihaan ollaan tekemässä muutoksia. 
 
Liikuntasalissa ongelmia
 
Sisäilmatutkimuksista kävi ilmi, että oppilaiden kotiluokissa ei ole sisäilmaongelmia.   
Huolta aiheuttaa entisen opettajankoulutuslaitoksen (OKL) liikuntasali, jonka seinästä paljastui korkeita kosteus- ja itiöpitoisuuksia. 
 
– Kauhuskenaario on, ettemme saa liikuntasalia koko lukuvuonna käyttöön. Silloin olemme pulassa. 
 
Jos kosteusvaurio on vain yhdessä seinässä, vauriot voidaan korjata nopeasti, ja liikuntasali saadaan käyttöön jo syyskuussa. Jos kosteusvaurioita on koko salissa, sitä ei voida käyttää koko lukuvuonna. 
 
Liikuntasalin kohtalo selviää muutaman viikon kuluttua. Tällä hetkellä lapset liikkuvat ulkona. Remonttiin sali menee joka tapauksessa huhtikuussa 2013. 
 
Aaron Isotalo on haastattelun ajan unohtanut syödä. Lihakastiketta ja perunaa on vielä runsaasti lautasella jäljellä, kun muut kirmaavat palautusjonoon. 
 
– Tästä tulee sanomista, Isotalo sanoo ja levittää haarukalla ruoan lautasen reunoille. Moni asia on muuttunut, mutta kouluruoka on syötävä loppuun. 
 

Menot