fbpx
Uutiset

Uudet röntgenlaitteet seulovat vaivat yhä tarkemmin

Röntgentutkimus tehostuu Hämeenlinnassa huhtikuussa. Kanta-Hämeen keskussairaala saa silloin nykyistä paremman laitteen, jolla tehdä tietokonetomografiatutkimuksia (TT).

Yhä suurempi osa röntgentutkimuksista tehdään TT-laitteilla. Kyseessä on kone, joka ottaa kehosta poikkileikkauskuvia. Se antaa erittäin tarkan kuvan vammoista tai sairauksista, mutta altistaa suuremmalle säteilylle kuin tavanomaiset röntgenlaitteet.

– TT:n ensisijainen hyöty on, että sillä nähdään enemmän tauteja, joita ei ennen nähty, kertoo Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Juhani Karppinen.

Säteilyturvakeskuksen tutkimuksen mukaan TT-tutkimusten määrä on kasvanut 30 prosenttia viiden vuoden aikana. Vuonna 2005 Suomessa tehtiin 3,9 miljoonaa röntgentutkimusta. Niistä TT-tutkimuksia oli 265 000.

Kasvaneet sädeannokset pohdituttavat niin Säteilyturvakeskusta kuin lääketieteen ammattilaisia. Kanta-Hämeen keskussairaalan röntgenosaston va. ylilääkäri Pentti Lohela muistuttaa, ettei TT-laitteita kannata pelätä.

– Sädeannokset ovat 10 kertaa suurempia kuin perinteisillä röntgenlaitteilla, mutta niistä saatava hyötykin on varmuudella vähintään 10 kertaa suurempi, Lohela vakuuttaa. (HäSa)

Menot

Uusimmat