Uutiset

Uudet työpaikat turvaavat kasvua

Hämeenlinnassa juhlittiin keskiviikkona puolustusvoimien palkkahallinnon palvelukeskuksen avajaisia. Keskukseen syntyi kuutisenkymmentä uutta työpaikkaa. Hämeenlinnassa lasketaan palkat kaikille puolustusvoimien palveluksessa olevalle sotilaalle ja siviilille. Varusmiesten ja reserviläisten päivärahat tilitetään vastakin joukko-osastoissa, niitä ei olla keskittämässä palvelukeskukseen.

Hämeenlinnalle uudet pysyvät työpaikat ova tuiki tärkeitä ja tervetulleita. Henkilöstö on pääosin naisia, joiden työnsaanti seutukunnalta on ajoin ollut hyvinkin vaikeata.

Puolustusvoimien palkkahallinnon sijoittuminen Hämeenlinnaan on vasta alkua. Oikeusministeriön palvelukeskus, vähintään yhtä suuri kuin armeijalla, on sijoittumassa niin ikään Hämeenlinnaan. Myös ensimmäiset Valtiokonttorin työntekijät ovat jo asettuneet kaupunkiin ja lisää on tulossa.

Puolustusvoimien taloushallintoa muovataan palkkahallinnon tapaan uuteen muottiin. Päätöksiä toisen merkittävän tukitoimen sijoittamisesta Hämeenlinnan ei ole vielä tehty, mutta on ilmeistä, että ne sijoitetaan rinnakkain.

Vuoden-parin kuluessa uusia työpaikkoja valtionhallinnossa on parhaassa tapauksessa kolmattasataa.

Puolustusvoimien uudelleenjärjestelyissä lopetaan neljä varuskuntaa, joista yksi on Helsingin ilmatorjuntarykmentti Hyrylässä Tuusulassa. Puolentoistasadan upseerin työpaikka siirtyy Parolannummelle Hattulaan. Vaikka liikenneyhteydet Tuusulasta ovat hyvät, on varmaa, että vuosien mittaan huomattava joukko työpaikkaa vaihtavasta väestä asettuu perheineen asumaan lähelle varuskuntaa.

Monesti armeijan henkilöstön asuinpaikkaratkaisussa ongelmaksi nousee juuri puolison työpaikka. Nyt näyttää siltä, että toimihenkilötason naistyöpaikkoja on tarjolla runsaasti.

Hämeenlinnan seutukunta merkitsi tililleen viime vuonna noin viidensadan asukkaan muuttovoiton. Tänä vuonna tahti ei ehkä ole yhtä ripeätä, mutta neljänsadan muuttajan raja saavutettaneen. Janakkala on tällä hetkellä kärjessä, Hämeenlinna hyvänä kakkosena.

Seudun kunnilla on tällä hetkellä verrattomat edellytykset saada uusia asukkaita. Mutta peruspalveluiden pitää olla kunnossa. Muuttajille asuntokysymykset, lasten päivähoito, koulut ja vapaa-ajan palvelut ovat ensisijaisen tärkeitä.

Pääosalla Hämeenlinnan seudun kunnilla on hyvät valmiudet ottaa vastaan uusia asukkaita, veronmaksajia. Uusia asuntoalueita rakennetaan, tonttien kasvavaan kysyntään on varauduttu eivätkä päivähoito- ja kouluasiatkaan suinkaan retuperällä ole.

Valtion työpaikoista käydään ankaraa kilpaa kautta maan. Jokainen kaupunki ja seutukunta haluaa alueelleen virastoja ja laitoksia. Hämeenlinna ei suinkaan ole jäämässä tässä kilvassa osattomaksi. Vankka varuskuntakaupungin maine, hyvä sijainti, toimivat liikenneyhteydet ja valmiiksi riittävän suuri väestöpohja ovat osoittautuneet arvokkaiksi valteiksi.

Päivän lehti

19.1.2020