Uutiset

Uudistaa pitäisi, muttei kuntaliitoksilla

Kaikenlaista olen myynyt, mutta Humppilaa en myy, kommentoi mies mielenosoittajajoukosta Forssan kaupungintalon pihalla.

Jos kuntarakenneryhmän selvitykseen on uskominen, juuri erityisesti Humppilassa olisi syytä vakavasti pohtia, kuinka tästä selvitään.

Vuonna 2030 huoltosuhde on maakunnan heikoin. Yksi työikäinen joutuu elättämään toista ”ei työikäistä” – vanhusta tai lasta.

Tämä ei kuitenkaan vakuuta tavallisia kadun tallaajia, jotka pelkäävät lähipalvelujensa – koulun, päiväkodin, terveyskeskuksen puolesta.

Torstaina valtiovarainministeriön kuntauudistuskierros ehti Kanta-Hämeeseen. Forssaan tuli peräti kaksi ministeriä, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Rikcharson (sd.) ja kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.).

Molemmat löivät pöytään madonluvut joiden mukaan jotain on ihan pakko tehdä ja nopeasti. Molemmat lupasivat kuitenkin kuunnella myös kuntia.

Kuntien palaute oli kaksijakoista. Keskuskunnat kävivät kertomassa olevansa samaa mieltä ministeriön kanssa. Ympäryskunnat vastustivat liitoksia poikkeuksetta.

Poliisikin oli paikalla pitämässä järjestystä. Hämeessä kun oltiin, se vaikutti ylimitoitetulta toimelta.

Yhteisymmärrystä ei silti syntynyt. Esimerkiksi Janakkala ilmoitti, ettei aio osallistua edes kuntajakoselvitykseen. Seuraavaksi odotetaan kuntien virallisia kannanottoja huhtikuun puolivälissä. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020