fbpx
Uutiset

Uunitus hoitaa suksiin liukkaat pinnat koko kaudeksi

Kauppias Tuomo Ihamäki Hämeenlinnan Elmo-Sportilla pujottaa suksiparin toisensa jälkeen sähköllä lämmitettävään, lämpöä eristävään ja sen sisällään pitävään pussimaiseen suksiuuniin.

Ennen uunitusta hän on puhdistanut suksien pohjat viimeisen päälle huolellisesti.

-Käsittely suksiuunissa vastaa viidestä seitsemään käsin tehtyä suksien pohjustuskäsittelyä, hän selventää.

Uunissa, 55-60 asteen lämmössä sukset viipyvät keskimäärin kahdeksasta kahteentoista tuntia. Noina tunteina pohjiin voideltu parafiini imeytyy syvälle suksien huokosiin. Asiakkaalle sukset lähtevät liikkeestä hiihtokuntoisina.

-Keleistä riippuen käsittely kestää hiihtokauden, eli noin 800-1 000 kilometriä.

Suksien uunikäsittely verottaa hiihtäjän kukkaroa 49 eurolla. Suksipareja yhteen uunilliseen mahtuu kerrallaan tusina. Uunitus sopii paitsi murtomaasuksille myös alppisuksille.

-Palvelua kysytään kovasti, joten kannattaa varata aika suksiinsa kyseistä käsittelyä halutessaan, Tuomo Ihamäki suosittelee.

Huoltoa ja voiteluvinkkejä

Suksimyyjä Jyrki Kopra Hämeenlinnan Intersportista lupaa suksille huollon ja lisäksi vinkkejä tee itse -voitelijoille. Haastavana hän pitää erityisesti oikean pitovoiteen valintaa.

Tämä vuosi on Kopran mukaan pitkästä aikaa tehnyt poikkeuksen: Tervapohjaisia voiteita on kysytty niin paljon, että voiteista on tehty liikkeeseen lisätilaus.

Intersportissa voitelusta vastaa Maailman Cupin voittaja Jarmo Kopra.

Hintaa huollolle puhdistuksineen ja kelin mukaisine voiteluineen kertyy keskimäärin 28 euroa.

Hämeenlinnan Sportiassa on myyjä Jenni Järvisen mukaan suksien huolto- ja voitelupalveluiden kysyntä lumen myötä noussut uusiin lukemiin.

-Perushuolto, suksien – myös laskettelusuksien huoltaminen hiihtokuntoon vanhojen voiteiden poistoineen maksaa viisitoista euroa. Kantteja laskettelijoiden välineisiin ei meillä saa, Järvinen kertoo.

-Voiteita ei ole koskaan liikaa, sanoo kauppias Markku Ruohomäki kertoessaan Elmo-Sportin suksihuollosta.

Elmo Sportilla suksien perushuolto puhdistuksineen ja kelin mukaisine voiteluineen kustantaa 20 euroa.

Top-Sportilla Hämeenlinnassa suksien huoltoa ei ole. Sen sijaan liike lupaa suksiin asennuspalveluita.

Huollossa yön yli

Kauppias Pirjo Utela Kone ja Sport Tuulosesta vinkkaa, että 15 euron hintaisen suksien perushuollon liikkeestä saa ilman ajan varausta.

Asiakkaita liike palvelee ympäri maakunnan aina Padasjokea ja Hämeenlinnaa myöten.

Intersport Riihimäki velottaa suksiparin perushuollosta 10-20 euroa.

-Hinta muodostuu asiakkaan toiveista. Hinta kerrotaan jo huollosta sovittaessa, sanoo myyjä Leena Nikkinen.

Sportiassa Riihimäellä pikavoitelu kuuluu suksiparin hintaan. Urheiluvälinemyyjä Harri Aaltosen mukaan täydellinen huolto voiteluineen hoituu liikkeen välityksellä tervakoskelaiselle yrittäjälle ja maksaa 20-25 euroa.

Liikkeissä hoituvat yleensä myös laskettelusuksien ja lumilautojen huollot voiteluineen. Sen sijaan kantteja niissä ei hiota. Hämeenlinnan Intersportin kautta hoituu myös hionta. Aikaa perushuollolle voiteluineen on syytä varata yön yli. (HäSa)

Menot