Uutiset

Uusi aika koittamassa Israelissa

Israel on uuden ajan kynnyksellä pääministeri Ariel Sharonin väistyessä maan johdosta. Aivoverenvuodosta ja sydänviasta kärsinyt 77-vuotias Sharon on ollut vuosikymmeniä Israelin vahva mies, johon on syvästi henkilöitynyt kiista elintilasta Lähi-idässä. Väliaikaisten rauhantoiveiden jälkeen ristiriidat ovat edelleen ratkaisematta.

Sharonin mukana poistuvat näyttämöltä Israelin itsenäisyystaisteluun ja 1960- ja 1970-lukujen sotiin osallistuneet vanhat taistelijat.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmaisi ensimmäisten joukossa huolensa liittolaisensa puolesta.

Bushin Lähi-idän rauhansuunnitelma on kokenut takaiskun toisensa jälkeen. Tiekartasta ei ole paljonkaan jäljellä. Palaset pitää koota taas kerran uudelleen.

Yhdysvallat on pahasti jumiintunut Irakiin, joka sijaitsee Israelista vain ohjuskantaman päässä. Luotettu liittolainen Israelin johdossa on presidentti Bushille kullan arvoinen.

Vuosikymmenet tekevät tehtävänsä. Israelin johdossa on edessä vääjäämättä sukupolvenvaihdos, kun kuohunnasta päästään yli.

Perinteinen asetelma Israelin politiikassa hajosi jo marraskuussa, kun Ariel Sharon jätti hyvästit oikeistolaiselle Likud-puolueelleen ja ilmoitti perustavansa uuden keskustalaisen Kadima (Eteenpäin) -puolueen.

Likudin tavoin lähes hajoamistilaan on joutunut helmi-maaliskuussa pidettävien ennenaikaisten parlamenttivaalien lähestyessä myös sen vanha vastavoima ja viimeaikainen hallituskumppani, työväenpuolue. Vaalit pidetään sen uuden puheenjohtajan Amir Peretzin vaatimuksesta.

Peretzin johdolla työväenpuolue jätti ensi töikseen Sharonin hallituksen. Syrjäytetty veteraanipoliitikko Shimon Peres, 82, puolestaan jätti suivaantuneena työväenpuolueen ja antoi tukensa entiselle kiivaalle kiistakumppanilleen Ariel Sharonille.

Myös Peresin aika näyttää olevan ohi. Työväenpuolueella on uusi puheenjohtaja ja Likudin johtoon on nousemassa Benjamin Netanjahu. Uusi Kadima-puolue on kuitenkin niin henkilöitynyt Sharoniin, että se saattaa hajota.

Sharonin ankarat vastoinkäymiset eivät ole voineet olla vaikuttamatta hänen terveyteensä. Sharonin runnoma päätös vetäytyä Gazan kaistalta on herättänyt katkeraa vastustusta. Kovana johtajana tunnettua Sharonia on syytetty lipsumisesta.

Sharonin päämäärillä on mitä ilmeisimmin israelilaisten enemmistön tuki. Hänen uuden puolueensa tavoitteena on pysyvien rajojen luominen Israelin valtiolle. Mielipidemittaukset ehtivät ennustaa Sharonin puolueelle suurimman puolueen asemaa maan parlamenttiin.

Sharonin tavoite on rakentava. Valtio voi vakiintua vain, jos sen rajat ovat selvät. Samaiselle kestävälle pohjalle voivat perustua myös palestiinalaisten elinolot: rauhanomaiseen rinnakkaineloon Israelin valtion kanssa kanssa.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic