Uutiset

Uusi aikataulu uhkaa romuttua

Nokian johto ilmoitti torstai-iltana sen ja Siemensin verkkoyhtiöiden yhdistymisen lykkääntyvän. Fuusion piti tulla alun perin voimaan tammikuun alussa, uuden aikataulun mukaan toiminnot yhdistyvät maaliskuun loppuun mennessä.

Ratkaisu oli odotettu ja pakon sanelema. Siemens on sekaantunut niin pahoin lahjontaan, että jättiyrityksessä tehdään erityinen laillisuustarkastus. Fuusion toteuttamiseksi Nokian on toki tiedettävä, miten laajaa lahjonta on ollut ja mitä siitä taloudellisesti seuraa.

Missään tapauksessa kysymys ei ole pienistä rahoista. Kerättyjen tietojen mukaan Siemens on voidellut verkkokauppojaan yli 400 miljoonalla eurolla, mutta summa voi tästä tutkimusten edetessä kasvaa. Yhtiön johdon laskujen mukaan Siemens joutuu maksamaan 170 miljoonaa euroa lisää pelkkiä veroja.

Kahden kansainvälisen jättiyhtiön yhteistyö ei suju suunnitelmien mukaisesti ja maineestaan ymmärrettävästi tarkka Nokia joutui mukaan lahjusepäilyjä koskeviin keskusteluihin.

Tilanne ei ainakaan toistaiseksi ole niin tulenarka, että Nokia olisi vetäytymässä verkkomarkkinoiden fuusiosta. Nokialla on kaikesta kohusta huolimatta varaa odottaa Siemensin lahjontatutkimusten valmistumista. Lahjonta on kiusallinen asia, suoranainen häpeä, mutta ennen muuta Siemensille.

Kummallakin yhtiöllä on fuusiossa niin paljon pelissä, ettei pitkään neuvoteltuja suunnitelmia voi paljastuneen laajuinen lahjonta kaataa. Nokiaa ja Siemensiä vetää yhteen magneetin tavoin yksinkertaisesti yhteinen taloudellinen etu. Bisneksen nimissä Nokian on vain siedettävä se tosiasia, että Siemens on sortunut lahjontaan.

Mitään takeita ei ole kuitenkaan fuusion toteutumisesta maaliskuun loppuun mennessä. Hankkeen lykkääntyminen tulee kalliiksi sekä Nokialle että Siemensille, joten kumpikin yhtiö haluaa puhdistaa pöydän lahjonnasta niin nopeasti kuin suinkin.

Asian selvittäminen ei kuitenkaan riipu yksin Nokiasta ja Siemensistä. Lahjonnasta vastanneet Siemensin työntekijät puolustavat nyt itseään. Tässä tehtävässä vaikeneminen ja muistamattomuus ovat perin tunnettuja keinoja. Myös Siemensin taloudenpitoa koskevien asiakirjojen läpikäynti vie aikaa.

Täysin varmaa verkkoyhtiöiden fuusion toteutuminen onkin vasta tutkinnan päätyttyä. Aina siihen asti Nokian on otettava huomioon myös se mahdollisuus, että yli 400 miljoonan euron lahjonta on vasta jäävuoren huippu. Aivan perusteltua on myös kysyä, kuinka yleistä ja laajaa lahjonta on maailman verkkomarkkinoilla.

Nokian ja Siemensin kilpailijoille lahjusskandaali on tietysti herkkupala ja myös kilpailuetu. Kaikkein kovimmin lahjonta ravistelee kuitenkin Saksaa, Siemensin kotimaata. Siellä katseet kääntyvät jo Siemensistä niihin saksalaisiin yrityksiin, joilla on vahva asema maailmanlaajuisessa bisneksessä. Onko lahjonta ollut maan tapa vain Siemensissä?

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic