fbpx
Uutiset

Uusi hoitotapa säästää kohdun

Myoomien eli kohdun lihaskasvainten hoito ei välttämättä enää vaadi kohdunpoistoa. Uusi hoitomuoto eli embolisaatio on juuri otettu käyttöön Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

– Tämä on tervetullut vaihtoehto kohdunpoistolle. Embolisaatio on huomattavasti pienempi toimenpide kuin kohdunpoisto, ja siitä toipuu nopeammin, kertoo naisentautien osastonlääkäri Minna Ahonen.

Embolisaatiohoidossa myoomiin johtavat hiussuonet tukitaan liuoksella, joka sisältää sulamattomia polymeerejä. Kun kasvaimen verenkierto estyy, se pienenee huomattavasti ja sen aiheuttamat oireet helpottavat.

– Kohdunpoiston jälkeen toipumisaika on vähintään kuukauden, mutta tässä sairausloma kestää 7-10 päivää, vertailee Minna Ahonen.

Myoomat saatetaan todeta lapsettomuustutkimusten yhteydessä. Vaikka uusi hoitotapa säästää kohdun, se ei ole lapsettomuushoito.

– Embolisaation vaikutuksista kohtuun ja sen verenkiertoon ei vielä ole tarkkaa tietoa. Vaikkakin embolisaation jälkeen on kuvattu onnistuneita raskauksia, toistaiseksi embolisaatiohoitoon valitaan naisia, jotka olisivat valmiita kohdunpoistoon, Minna Ahonen kertoo.

Jos toiveena on raskaus, voidaan yksittäisiä lihaskasvaimia poistaa kirurgisesti niin, että kohtu säilyy.

Maailmalla käytössä pitkään

Maailmalla embolisaatiohoidot ovat olleet käytössä jo pitkään ja Suomessakin menetelmää on käytetty esimerkiksi keisarileikkauksissa runsaiden verenvuotojen tukkimiseen. Sen sijaan myoomia on Suomessa hoidettu tällä menetelmällä vasta kymmenkunta vuotta.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa menetelmästä kiinnostui ensimmäisenä radiologian osaston ylilääkäri Jarkko Oksanen, joka kuuli siitä kursseilla ulkomailla.

– Ihmettelin, kun tästä kuhistiin maailmalla, ja meillä käyttö oli vähäistä. Aloimme täällä keskustella asiasta naistentautien osaston väen kanssa ja kävimme muun muassa tutustumassa hoitomenetelmään hollantilaisella klinikalla, Oksanen kertoo.

Valtakunnallinen ohjeistus puuttuu

Lisäksi hämeenlinnalaiset ovat saaneet oppia Kuopiosta ja Tampereelta, missä hoidot on aloitettu jo aiemmin.

Hämeenlinnassa valmistelutyön ovat tehneet naistentautien, radiologian ja anestesiologian osastot. Minna Ahonen on laatinut uuden hoitomenetelmän ohjeistuksen Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

– Valtakunnallista ohjeistusta embolisaatiohoidosta ei vielä ole, mutta sellaista odotellaan, hän sanoo.

Keskussairaalassa tehdään nykyisin vuosittain noin 100-120 kohdunpoistoa, joista suurin osa tähystyskeikkauksena.

Jarkko Oksanen kertoo, että esimerkiksi Keski-Euroopasssa on monia hoitolaitoksia, jotka hoitavat myoomia pääosin embolisaatiolla. (HäSa)

Menot