fbpx
Uutiset

Uusi ilmiö rantautui Suomeen: Rikollisryhmät pyörittivät henkilöllisyyspapereiden väärennyspajaa ja nettikauppaa — "Todella kova kysyntä"

Rajavartiolaitos on paljastanut kaksi Suomeen vahvasti linkittyvää väärennysvyyhtiä. Helsingistä löytyi väärennyspaja, jossa rikolliset tehtailivat kymmenittäin vääriä asiakirjoja omaan ja muiden käyttöön. Toisessa jutussa rikollisryhmä pyöritti Suomesta käsin väärien henkilöpapereiden nettikauppaa.
Rajavartiolaitos takavarikoi virolaismiehiltä vääriä asiakirjoja. Kuvan korttien henkilöllisyydet ovat tekaistuja. Kuva: Rajavartiolaitos Rajavartiolaitos
Rajavartiolaitos takavarikoi virolaismiehiltä vääriä asiakirjoja. Kuvan korttien henkilöllisyydet ovat tekaistuja. Kuva: Rajavartiolaitos Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitos on tutkinut kahta poikkeuksellisen järjestelmällistä väärennettyihin asiakirjoihin liittyvää rikosvyyhtiä.

Ensimmäisessä jutussa Suomeen linkittyvä rikollisryhmä kauppasi vääriä henkilöllisyyspapereita nettikaupassa. Toisessa jutussa Helsingistä löytyi väärennyspaja, jossa virolaismiehet tehtailivat kymmeniä väärennettyjä asiakirjoja muovikorttitulostinten avulla.

– Tietääkseni ensimmäinen kerta, kun paljastuu, että väärennettyjen asiakirjojen kauppaa pyöritetään Suomesta käsin, sanoo nettikauppajutun tutkinnanjohtaja Ville Mihl Rajavartiolaitokselta.

– Myöskään väärennyspajoja Suomesta ei ole juuri löytynyt aiemmin. Tämä on uusi ilmiö Suomessa, sanoo väärennystehdasjutun tutkinnanjohtaja Juho Sillanpää Rajavartiolaitokselta.

Kummassakin jutussa väärennyksen kohteena olivat ulkomaiset asiakirjat kuten passit, henkilökortit ja ajokortit. Nettikauppajutussa väärien asiakirjojen markkinointisivuilla kaupattiin myös suomalaista ajokorttia ja passia.

– Mahdollisuus väärennetyn suomalaisen henkilöllisyyspaperin hankkimiseen oli siis tarjolla, vaikka emme saaneetkaan todisteita siitä, että niitä olisi myyty, Ville Mihl kuvailee.

Rajavartiolaitos tutkii molempia vyyhtejä rikosnimikkeellä törkeä väärennys. Kyseisestä rikoksesta saa vähimmillään neljä kuukautta ja enimmillään neljä vuotta vankeutta.

Jutuista on vangittuna kolme henkilöä. Nettikauppavyyhti on siirtynyt jo syyteharkintaan, väärennyspajajuttu siirtyy syyttäjälle kesäkuun alussa.

Rajavartiolaitos muistuttaa, että väärän asiakirjan käyttäminen on aina rikos. Merkittävän asiakirjan kuten väärennetyn passin käyttäminen voidaan katsoa jopa törkeäksi väärennykseksi.

Rajavartiolaitoksen takavarikoimia laminaatteja, joita käytetään yhdysvaltalaisten ajokorttien väärentämiseen. Kuva: Rajavartiolaitos Rajavartiolaitos
Rajavartiolaitoksen takavarikoimia laminaatteja, joita käytetään yhdysvaltalaisten ajokorttien väärentämiseen. Kuva: Rajavartiolaitos Rajavartiolaitos

Petosten pohjana väärennyspaja

Rajavartiolaitos pääsi Helsingissä sijaitsevan väärennyspajan jäljille alkuvuodesta. Rajalla jäi tuolloin kiinni kaksi postipakettia, jotka sisälsivät 70 kappaletta yhdysvaltalaisten ajokorttien väärennyksessä käytettäviä laminaatteja turvamerkintöineen.

Tutkinnassa helsinkiläisestä asunnosta löytyi muovikorttitulostimia. Selvisi, että virolaiskaksikko oli väärentänyt kymmenittäin erilaisia asiakirjoja.

– Vääriä asiakirjoja käytettiin petosten tehtailuun. Epäillyt olivat tehneet asiakirjoja omaan ja muiden käyttöön, Juho Sillanpää kertoo.

Asiakirjoissa miehet käyttivät varastettuja identiteettejä ja täysin tekaistuja henkilöllisyyksiä. Rajavartiolaitos epäilee, että miehet käyttivät petosten tehtailussa yhteensä 17 eri henkilöllisyyttä ja yli kahtakymmentä eri puhelinnumeroa.

Miehet olivat valmistaneet muun muassa ajokortteja, luottokortteja, työmaakortteja, yritysten kulkulupakortteja, merenkulun pätevyyskirjoja ja muita asiakirjoja.

– Tiedossamme ei ole, että työmaakortteja ja yritysten kulkulupia olisi ehditty käyttää väärin. Kyseisiä asiakirjoja on kuitenkin helppo väärentää, koska niissä ei käytetä juurikaan teknisiä turvatekijöitä, Sillanpää sanoo.

Väärennyspaja linkittyi nopeasti Helsingin poliisin tutkimaan petosvyyhtiin.

– Epäillyt ovat ostaneet vääriä henkilöpapereita hyväksi käyttäen erilaista tavaraa noin 20 000 euron arvosta omaan käyttöönsä ja myyntiin, kertoo petosvyyhdin tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen Helsingin poliisista.

– Tavaroita on laidasta laitaa, esimerkiksi muovikorttitulostimia, leikkimökkiä, lastenvaatteita, tietokoneita, puhelimia ja haitari.

Molemmat virolaismiehet ovat vangittuina, ensimmäinen Suomessa ja toinen Hollannissa.

Väärä passi muutamalla tonnilla

Väärien henkilöpapereiden nettikauppaan Rajavartiolaitos törmäsi viime kesän lopussa Europolista tulleen vihjeen avulla.

Rajavartiolaitos epäilee vyyhdistä kolmea Suomessa ja yhtä ulkomailla asuvaa henkilöä. Rikollisryhmään kuului kolme kamerunilaista miestä ja yksi suomalaisnainen.

– Suomessa asuva kamerunilaismies markkinoi ja myi asiakirjoja netissä. Toinen Suomessa asuva kamerunilaismies ja suomalaisnainen hoitivat väärien paperien kauppaan liittyvää rahaliikennettä Suomessa, kertoo tutkinnanjohtaja Ville Mihl.

Jutusta on vangittuna markkinointia Suomesta käsin hoitanut kamerunilaismies. Ulkomailla asuvaa tekijää Rajavartiolaitos ei ole tavoittanut esitutkinnan aikana.

Ryhmä kauppasi vääriä asiakirjoja useilla eri verkkosivuilla ja sosiaalisen median sivustoilla. Väärennyspaja sijaitsi todennäköisesti ulkomailla, ehkä Intiassa.

Sivustoilta sai ostaa muun muassa Kanadan, Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Ranskan, Saksan ja Australian passeja sekä henkilö- ja ajokortteja.

Rajavartiolaitoksen mukaan rikollisryhmä myi ainakin 16 kappaletta vääriä asiakirjoja muun muassa Hollantiin, Italiaan ja Yhdysvaltoihin. Jokainen toimintaan osallistunut sai oman siivunsa rikoshyödystä.

– Markkinointisivustoilla väärennetyn passin hinta liikkui useissa tuhansissa euroissa, joten väärät asiakirjat olivat oletettavasti laadukkaita, Mihl kertoo.

– Nyt tutkitussa jutussa rahaa liikkui noin 10 000 euroa.

Halvimmillaan väärennetyn passin voi saada omalla nimellään ja kuvallaan netistä parilla sadalla eurolla, joten asiakirjojen laadussa on suuria eroja.

Kreikassa kauppa yleistä

Asiakirjojen väärennyspajat ovat tuttu ilmiö Euroopassa. Rajavartiolaitoksen mukaan on vaikea arvioida, tulivatko pajat ja nettikaupat nyt myös Suomeen jäädäkseen.

– Liikkuminen lisääntyy, joten varmasti tällaisille asiakirjoille on jatkossakin tarvetta, sanoo Juha Sillanpää.

– Esimerkiksi Kreikasta kohdistuu tällä hetkellä valtava laittoman maahantulon paine muualle Eurooppaan. Tiedossa myös on, että Kreikassa väärien asiakirjojen kauppa on yleistä ja myös todella kova kysyntä niille.

Rajavartiolaitoksen mukaan esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä jää viikoittain kiinni väärillä henkilöpapereilla matkustavia henkilöitä.

Menot