Uutiset

Uusi jäsen eurooppalaiseen perheeseen

Serbia Montenegron ulkoministeri Vuk Draskovic tapasi keskiviikkona Helsingissä ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja YK:n Kosovo-edustajan Martti Ahtisaaren. Pian Draskovic on vain Serbian ulkoministeri, kun Montenegro irtautuu eripuraisesta valtioliitosta.

Piskuinen 600 000 asukkaan Montenegro on uusin tulokas eurooppalaisten valtioiden joukossa.

Läpi 1990-luvun jatkuneisiin sotiin, lukuisiin aseellisiin yhteenottoihin ja verisiin etnisiin puhdistuksiin johtanut Jugoslavian liittovaltion hajoaminen on loppusuoralla. Josip Broz Titon luomus on murentunut osiinsa.

Montenegrolaiset päättivät itsenäistymisestään sunnuntaisessa kansanäänestyksessä.

Ulkoministeri Draskovicin mukaan neuvottelut Montenegron itsenäistymisestä pyritään aloittamaan pikaisesti. Serbialle ei ole muitakaan vaihtoehtoja. Montenegro on menetetty. Serbeillä ei ole varaa inttää vastaan, koska heidän oma lehmänsä on tukevasti ojassa.

Vuk Draskovic on Suomessa hieromassa suhteita, ei vain isäntämaahan, vaan nimenomaan Euroopan unioniin. EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn katkaisi tylysti unionin lähentymisneuvottelut Serbian kanssa. Syynä oli Serbian loppumaton venkoilu sotarikollisten luovuttamisessa.

Varsinainen kivi Serbian kengässä on Kosovo, jonka albaaniväestöä rajanaapuri Montenegron itsenäistymisen on arveltu innostavan sen pyrkiessä irti Serbiasta. Neuvottelut Kosovon asemasta ovat sujuneet Wienissä nihkeästi ja parhaimmillaankin vaihtelevasti. Montenegron rauhallinen itsenäistyminen voi kuitenkin olla – vastoin yleisimpiä odotuksia – myös rakentavana esimerkkinä Kosovon albaaneille.

Perustilanne Montenegrossa on sama kuin muillakin entisen Jugoslavian alueilla, joiden väestöryhmien kiistat ovat kärjistyneet väkivallaksi.

Montenegron serbivähemmistö vastusti itsenäistymistä, mutta jäi tappiolle äänestyksessä. Siihen sen on tyytyminen. Kaikeksi onneksi serbien ja montenegrolaisten vihanpito ei ole leimahtanut, koska heillä on on riittävästi yhteistä. Pääuskontokin on sama, ortodoksisuus.

Montenegron itsenäistyminen on myönteinen poikkeus Balkanin väkivaltaisessa historiassa. Valtioliitot ovat menneet ja tulleet, ja samalla on mennyt – ihmishenkiä.

Slovenia onnistui aikanaan irrottautumaan Jugoslaviasta ilman pitkää ja kuluttavaa sotaa. Rauhassa omille teilleen karannut valtio onkin liittynyt jo huomattavasti ennen entisiä kumppaneitaan Euroopan unioniin, eikä hyvinvoivana halua suin surminkaan kuulua Balkanin ongelma-alueeseen.

Slovenian tie voi parhaimmillaan olla esimerkkinä Montenegrolle. Ainakin alku on lupaava. EU on ilmoittanut, että se on valmis aloittamaan lähentymisneuvottelut. Maassa on oma lainsäädäntö. Lisäksi käytössä on yhteisvaluutta euro eli montenegrolaiset ovat eurooppalaisuudessaan jo ruotsalaistenkin edellä.

Mainos