fbpx
Uutiset

Uusi kansanäänestys ja tulliliitto – May etsii tukea brexit-sopimukselle ehdotuksilla, jotka vastustajat tyrmäsivät tuoreeltaan

Britannian parlamentti äänestää EU-erosopimuksesta neljännen kerran kesäkuun alussa.
May esitteli tiistaina brexit-sopimukseen joukon esityksiä, joita pidettiin myönnytyksinä varsinkin Labour-puolueelle. Kuva: CHRIS RATCLIFFE / POOL
May esitteli tiistaina brexit-sopimukseen joukon esityksiä, joita pidettiin myönnytyksinä varsinkin Labour-puolueelle. Kuva: CHRIS RATCLIFFE / POOL

Britannian pääministeri Theresa May esitteli tiistaina joukon ehdotuksia, joiden tarkoituksena on saada taakseen parlamentin alahuoneen tuki hänen neuvottelemalleen EU-erosopimukselle.

Ehdotuksiin kuuluu BBC:n mukaan väliaikainen tullijärjestely EU:n kanssa, joka on voimassa Britannian seuraaviin parlamenttivaaleihin asti. May kutsui järjestelyä “tullikompromissiksi” tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Kansanedustajat myös pääsevät äänestämään mahdollisuudesta järjestää toinen EU-kansanäänestys. Mayn hallitus ei ottanut toistaiseksi kantaa mahdollisen kansanäänestyksen sisältöön. Sen toteuttaminen vaatii kuitenkin sitä, että erosopimus hyväksytään parlamentissa.

Lisäksi ehdotuksiin sisältyy lupauksia ympäristönsuojelusta, työntekijöiden oikeuksista ja vaatimuksesta kehittää vaihtoehto Irlannin-vastaisen rajan backstop-järjestelylle.

May aikoo keskustella ehdotusten tarkemmasta sisällöstä parlamentissa keskiviikkona. Uusi äänestys on tarkoitus järjestää kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

May tavoittelee tukea Labourista

Parlamentin alahuone on äänestänyt sopimuksesta kolmesti alkuvuoden aikana. Se on hylätty jokaisessa äänestyksessä, tosin joka kerralla aikaisempaa täpärämmin. Viimeisin äänestys maaliskuun lopulla päättyi Mayn tappioon äänin 286–344.

Uutistoimisto Reuters arvelee, että uudet myönnytykset on suunnattu nimenomaan työväenpuolue Labourin kansanedustajille, jotka ovat vastustaneet Britannian EU-eroa sekä kannattaneet uutta kansanäänestystä ja tulliliitossa pysymistä.

– Minä olen tehnyt kompromisseja. Nyt pyydän myös teitä tekemään kompromisseja, May vetosi parlamentin jäseniin.

Mayn hallitus ja Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue kävivät neuvotteluja brexit-umpisolmun ratkaisemiksi, mutta neuvottelut päättyivät viime perjantaina tuloksettomina.

Sekä omat että oppositio eivät vaikuttuneet

Mayn taktiikka hakea tukea oppositiosta ei kuitenkaan miellytä kaikkia hänen oman konservatiivipuolueensa kansanedustajia. Osa konservatiiveista kannattaa Britannian tiukkaa eroa EU:sta. Näin ollen he vastustavat väliaikaisiakin tullijärjestelyjä unionin kanssa.

Esimerkiksi puolueen kansanedustaja David Jones kuvaili Mayn puhetta “hyväksymiskelvottomaksi” Reutersille. Lisäksi hän oletti, että puhe tukisi euroskeptikkojen vaalityötä tämän viikon europarlamenttivaaleissa.

Puolueen toinen jäsen Simon Clarke, joka tuki erosopimusta sen kolmannella äänestyskerralla, kertoi pian Mayn puheen jälkeen Twitterissä, että hän äänestää uutta esitystä vastaan.

– Eli jos hyväksymme erosopimuksen, sallimme EU:hun jäämistä kannattavan parlamentin vaatia toista kansanäänestystä ja tulliliittoa? Tämä on järkyttävää, Clarke kirjoitti.

Myöskään oppositio ei innostunut Mayn ehdotuksista. Corbyn ilmoitti, ettei Labour aio tukea erosopimusta. Hän nimitti ehdotuksia “hallituksen kanssa käytyjen keskustelujen toistoksi”. Samoin Skotlannin kansallispuolue SNP on kertonut yhä vastustavansa erosopimusta.

Myös hallituksen tukipuolue DUP:n edustajan mukaan sopimuksessa on yhä “vakavia puutteita”.

Menot