Uutiset

Uusi keskuskeittiö mullistaa Janakkalan ruokahuollon

– Ruokahuolto muuttuu tosi paljon, ja eniten se muuttuu Tervakosken osalta, sanoo Janakkalan ruokapalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää.

Muutos johtuu uudesta keskuskeittiöstä, joka valmistuu vuoden lopussa ja otetaan käyttöön ensi helmikuussa. Tammikuu käytetään henkilöstön koulutukseen.

Alkuvaiheessa ruokapalvelun henkilöstön määrä pysyy ennallaan. Pitkällä aikavälillä keskuskeittiön odotetaan vähentävän henkilöstön tarvetta.

Korvaa viisi keittiötä

Keskuskeittiö korvaa nykyiset Tapailakodin, Turengin koulun ja yhteiskoulun sekä Tervakosken koulun ja yhteiskoulun keittiöt.

Ruoka kuljetetaan uudesta keskuskeittiöstä kuumana Turengin kohteisiin, mutta jäähdytettynä Tervakosken kouluille. Lisäksi kuljetus Tervakoskelle tapahtuu vain kaksi kertaa viikossa.

Keskuskeittiön lisäksi Janakkalaan jää kolme valmistuskeittiötä. Ne toimivat Tarinmaan, Löyttymäen ja Tanttalan kouluilla.

Myös ateriapalvelu muuttuu. Suurin osa kotiin toimitettavista aterioista viedään jäähdytettyinä, ja kuljetus tapahtuu kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Kaksitoista työntekijää

Uuteen keskuskeittiöstä tulee kahdentoista hengen työpaikka. Keittiötä alkaa johtaa Marko Vilkman.

– Täällä valmistetaan tulevaisuudessa 3 500 ateriaa päivässä, Vilkman kertoo.

Keskuskeittiön suunnitellut Minna Dammert Damico oy:stä kertoo, että nykypäivän keskuskeittiöt poikkeavat aikaisempien vuosien keittiöistä ennen kaikkea siinä, että astiahuoltotilat ovat suuremmat.

– Ennen niistä tehtiin liian pieniä, mikä hankaloitti toimintaa. Tässä keittiössä astiahuoltotila on yhtä suuri kuin tuotantotilakin.

Uuden keittiön hygieniaan on muutenkin kiinnitetty huomiota. Raaka-aineet tulevat keittiöön eri puolelta rakennusta kuin mistä valmiit ruoat lähtevät. Raaka-aineet, valmistus ja pakkaus sijaitsevat kaikki eri vyöhykkeillä.

Maalämpökaivot jäähdyttävät

Keskuskeittiön kylmätilat jäähdytetään maalämmöllä (tai paremminkin maakylmällä), jota varten on tehty kymmenen maalämpökaivoa. Maalämpöä käytetään myös lämmitykseen, mutta rakennus on kytketty myös kaukolämpöön.

Keskuskeittiön harjannostajaisia vietettiin perjantaina. Rakennuksen pääurakoitsijana toimii Hämeenlinnan saneeraus- ja rakennuspalvelu oy. Rakentaminen aloitettiin viime syksynä.

Harjannostajaisissa julkistettiin myös keskuskeittiön nimikilpailu. Nimen tulee liittyä ruokaan, se ei saa olla henkilön nimi eikä sana keskuskeittiö saa sisältyä siihen. Myös logoehdotuksia voi lähettää sähköisellä lomakkeella, joka löytyy kunnan nettisivulta. (HäSa)

Päivän lehti

15.7.2020