Uutiset

Uusi komentaja joutuu lakkauttamaan myös oman työpaikkansa

Länsi-Suomen sotilasläänin komentajana eilen aloittaneelle kenraalimajuri Pertti Salmiselle uusi tehtävä on paluu kotiseudulle EU:n ja Naton tehtävissä vietettyjen vuosien jälkeen.

Luopioisissa syntynyt ja sinne jälleen palannut Salminen aloitti aikanaan sotilasuransa ilmoittautumalla vapaaehtoisena palvelukseen Hennalan varuskunnassa Lahdessa.

Nyt sotilasläänin komentajana hänen tehtävänään on noudattaa säästöpäätöksiä ja lakkauttaa tuo samainen varuskunta.

Vanhan varuskuntansa lisäksi hän joutuu ajamaan alas myös oman työpaikkansa, kun kaikki sotilasläänit lakkautetaan vuoteen 2015 mennessä.


Suunnittelu vasta alkutekijöissään

Vaikka ensimmäiset tiedot sotilasläänien ja joukko-osastojen lakkautuksista saatiinkin jo viime vuoden puolella, niin koko uudistuksen suunnittelu on vasta alkutekijöissään.

Irtisanomisia on luvassa, mutta kenraalimajuri Salminen ei halua vielä spekuloida niiden määrällä tai ajankohdalla.

-Lukumäärä on annettu, mutta vielä emme tiedä, miten se toteutetaan. Osa käy varmasti luonnollisen poistumankin kautta. Suunnitelmat selkeytyvät tämän kevään aikana ja viimeistään vuoden loppuun mennessä tiedämme miten tässä edetään, Salminen lupaa.

Vaikka organisaatio ohenee ja varuskunnat vähenevät, on puolustusvoimien pystyttävä edelleen vastaamaan kaikista tehtävistään.

-Osaamisesta täytyy pitää kiinni muutoksessakin. Aikamoista puurtamista ja monia vaikeita päätöksiä on varmasti edessä, kun henkilöitä ja tehtäviä siirretään organisaatiossa alas ja ylöspäin.


Vähiten huono vaihtoehto

Sotilasläänien lakkauttamista väläyteltiin jo vuoden 2009 puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä. Silloin uudistukseen ei löytynyt poliittista tahtoa, mutta nyt siihen on Salmisen mukaan pakko ryhtyä.

Pelkkää kurjuutta hän ei suostu tilanteessa näkemään.

-Eri vaihtoehdoista tämä oli vähiten huono, Salminen sanoo.

-Me saamme nyt mahdollisuuden päästä tekemään asioita puhtaalta pöydältä. Aina välillä on ihan hyvä pysähtyä katsomaan, onko organisaatiossa jotain vähemmän tärkeää, josta voisi luopua. Tällä kertaa sotilasläänit olivat sellaisia.

Salmisen mukaan lakkautusten varjossa luodaan myös uutta ja jäljelle jäävien joukko-osastojen asema vain vahvistuu.

Hämeessä ensimmäisiä käytännön asioita on Riihimäen varuskunnan siirtyminen Panssariprikaatin alaisuuteen. Salmisen mukaan ainakin elektronisen sodankäynnin ja johtamisjärjestelmien osaaminen keskittyy jatkossa Riihimäelle.


Brysselistä paikallistasolle

Brysselissä Pertti Salminen toimi Suomen edustajana EU:n ja Naton komissioissa.

Nyt globaalit turvallisuuskysymykset vaihtuvat paikalliseen toimintaan. Länsi-Suomen sotilasläänin alueella toimii useita joukko-osastoja ja alueella koulutetaan jopa 40 prosenttia maavoimien varusmiehistä.

Toimistossaan Hämeenlinnan Suomenkasarmeilla Salminen ei juurikaan ehdi istumaan. Hän haluaa aloittaa uuden tehtävänsä tutustumalla sotilaslääninsä toimintaan.

-Tulen ihan toisenlaisesta ympäristöstä ja olen ollut poissa maavoimista niin pitkään, että ensimmäiset kaksi kuukautta menevät alueeseen ja henkilöstöön tutustuessa.

Komentajan ensimmäisen varsinaisen työpäivän ohjelma on jo selvillä. Kenraalikunnan on oltava tänään paikalla, kun puolustusvoimien uusi ylipäällikkö aloittaa tehtävässään. (HäSa)

Mainos