Uutiset

Uusi palvelu avautui ilmastonmuutoksen torjuntaan – alkuun pääset, kun vähennät lentämistä ja syöt kotimaan kasviksia ja marjoja

Uuden kansalaispalvelun avulla jokainen voi tehdä henkilökohtaisen suunnitelmansa ja sitoutua oman hiilijalanjälkensä puolittamiseen.
Helpoiten saamme aikaan merkittäviä päästöleikkauksia vähentämällä turhia lentomatkoja ja lisäämällä aterioilla kotimaisia kasviksia ja marjoja, muistuttaa valtioneuvoston kanslia.

Tee suunnitelma ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Näin lukee isoilla kirjaimilla uuden kansalaispalvelun aloitussivulla.

Suomessa julkaistiin maanantaina kansalaispalvelu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Palvelun avulla jokainen voi tehdä henkilökohtaisen suunnitelmansa ja sitoutua oman hiilijalanjälkensä puolittamiseen.

Valtioneuvoston kanslia julkaisi kansalaisille suunnatun Sitoumus2050-palvelun pääministerin Suomalaisia ilmastotekoja -keskustelutilaisuudessa.

Palvelun taustalla on Sitran Elämäntapatesti, jota on tehty jo yli puoli miljoonaa kertaa.

– Ilmastonmuutos on puhuttanut kuluneen syksyn aikana laajasti ja moni pohtii, miten oma elämäntapa vaikuttaa ympäristöön ja hyvinvointiin. Nyt avaamme palvelun, joka tarjoaa jokaiselle arjen ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, kertoo valtioneuvosten kanslian johtava asiantuntija Marja Innanen tiedotteessa.

– Helpoiten saamme aikaan merkittäviä päästöleikkauksia vähentämällä turhia lentomatkoja, vaihtamalla sähkösopimuksen uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun sähköön, lisäämällä kotimaisia kasviksia, marjoja ja kalaa aterioille sekä ostamalla ja vuokraamalla käytettyjä tavaroita, kehottaa johtava asiantuntija Anu Mänty valtioneuvoston kansliasta.

”Vastaavaa ei ole saatavilla vielä muissa maissa”

Sitoumus2050-palvelu laskee käyttäjän hiilijalanjäljen ja ohjaa tutustumaan käyttäjälle räätälöityihin arjen tekoihin.

100 erilaisen teon avulla omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää askel kerrallaan. Teoista voi valita ne, joihin on valmis sitoutumaan.

Kanslian mukaan vastaavaa yksilön oman hiilijalanjäljen puolittamista helpottavaa palvelua ei ole saatavilla muissa maissa ainakaan vielä.

– Ilmastovaikutuksista 68 prosenttia syntyy arjessamme siitä, miten asumme, liikumme, mitä syömme ja millaisia tavaroita ja palveluita kulutamme. Jos esimerkiksi yksi aikuinen suomalaisessa perheessä leikkaa päästöjään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, saavuttaisimme yhteensä 37 prosenttia Suomen päästövähennystavoitteesta, sanoo projektijohtaja Markus Terho Sitrasta.