fbpx
Uutiset

Uusi-Seelanti yrittää ostaa kansalaisilta puoliautomaattiset aseet pois – veriset moskeijaiskut johtivat aselakien kiristämiseen

Uusi-Seelanti haluaa yksityiskansalaisilta pois puoliautomaattiset aseet. Tämä kuva on Sveitsistä, joka myös kiristää aselakejaan. Kuva: ALEXANDRA WEY
Uusi-Seelanti haluaa yksityiskansalaisilta pois puoliautomaattiset aseet. Tämä kuva on Sveitsistä, joka myös kiristää aselakejaan. Kuva: ALEXANDRA WEY

Uusi-Seelanti yrittää tehdä isolla rahalla maasta turvallisemman.

Maan hallitus ilmoitti aseidenosto-ohjelmasta, jolla kansalaisilta yritetään saada pois puoliautomaattiset aseet.

Aseiden ostoon on varattu 208 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria (121 miljoonaa euroa). Määräaika aseiden luovuttamiselle poliisille päättyy 20. joulukuuta.

Aseiden ostajille maksetaan noin 95 prosenttia aseen alkuperäisestä ostohinnasta. Niiden tulee olla laillisesti hankittuja.

Puoliautomaattiset aseet kiellettiin huhtikuun ensimmäisenä päivänä parlamentissa äänin 119–1.

Uusi laki syntyi pikavauhtia, kaksi viikkoa Christchurchin veristen moskeija-iskujen jälkeen. Australialainen Brenton Tarrant tappoi kahdessa moskeijassa perjantairukousten aikaan 51 ihmistä.

Lippaiden koolle rajoitus

Laki kieltää useimmat puoliautomaattiset aseet, osat joilla voidaan muuttaa ase puoliautomaattiseksi ja tietynsuuruiset aselippaat.

Puoliautomaattiaseissa ei tarvitse tehdä manuaalista latausliikettä jokaisen laukauksen jälkeen, vaan ase toimittaa uuden patruunan patruunapesään automaattisesti. Niitä kutsutaan myös itselataaviksi aseiksi. Ero automaattiaseisiin on, että niillä voidaan ampua vain yksi laukaus kerrallaan.

Tarrant oli varustautunut moskeijaiskuihin puoliautomaattiaseilla, joita hän oli muuntanut niin, että niihin mahtui suuremmat lippaat eli enemmän luoteja.

Uudessa-Seelannissa paljon aseita

Uuden-Seelannin poliisi arvioi, että huhtikuun lain kautta kielletyksi tuli 14 300 puoliautomaattiasetta.

Lähes 700 asetta on luovutettu poliisille jo ennen aseiden osto-ohjelman alkamista. Lisäksi 5 000 asetta on rekisteröity odottamaan noutamista.

Uusiseelantilaiset omistavat paljon aseita. Viiden miljoonan asukkaan maassa on 1,5 miljoonaa asetta.

Näillä luvuilla Uusi-Seelanti on yksityishenkilöiden omistamissa aseissa maailmanlaajuisesti sijalla 17, kertoo Sveitsin Genevessä majaansa pitävä Small Arrms Survey -tutkimuslaitos kansainvälisessä vertailussaan.

Eniten aseita sataa asukasta on Yhdysvalloissa (88,8). Sen jälkeen tulevat Jemen (54,8), Sveitsi (45,7), Suomi (45,3), Serbia (37,8), Kypros (36,4), Saudi-Arabia (35), Irak (34,2), Uruguay (31,8), Ruotsi (31,6) ja Norja (31,3).

Menot