Uutiset

Uusi tehdas palaneen tilalle ennätysajassa

Turvallisuus oli johtotähtenä, kun uutta kevytsoraharkkotehdasta rakennettiin Hausjärven Oitissa viime vuoden heinäkuussa palaneen tehtaan tilalle.

– Vajaan kymmenen miljoonan euron tehdasinvestoinnissa parannettiin yli miljoonalla eurolla erityisesti paloturvallisuutta sekä pienennettiin ympäristöpäästöjä ja melua, sanoo rakennusprojektin johtajajana toiminut Juhani Ahonen Saint-Gobain Weber Oy:stä.

Tulipalo sai alkunsa ilmeisesti pyöräkuormaajasta. Siksi uusi konehalli rakennettiin turvallisen välimatkan päähän tehtaasta. Ahosen mukaan muovisten harkkolinjan aluslevyjen vaihtaminen teräksisiin pienensi palokuormaa oleellisesti.

– Tuotannossa kiertää muovisten 350 tonnin aluslevyjen sijaan nyt yhteensä 850 tonnia terästä.

Tehdasrakennuksen lämmöneristeet vaihdettiin paloturvallisemmiksi. Tehtaaseen asennettiin automaattinen paloilmaisinjärjestelmä, joka on yhteydessä pelastuslaitokseen. Automaattista sammutusjärjestelmää ja palovesijärjestelmää varten viereisen lammen rantaan on valmistumassa pumppaamo, jonka teho on lähes 6 000 litraa minuutissa.

Meluhaitat pienenivät

Uudessa tehtaassa on murskaamo, jonka avulla vajaalaatuiset harkot saadaan kierrätettyä tuotannon raaka-aineeksi.

Kevytsoran ja sementin kippaustaskut on siirretty ulkoa sisätiloihin ja asennettu pölynpoistojärjestelmä, jolloin ympäristöön ei leviä pölyä. Harkkokoneen ääneneristyksen parantaminen pienentää meluhaittoja lähiseudun asukkaille.

Torstaina käynnistynyt tehdas rakennettiin Ahosen mukaan ennätysajassa. Rakennuslupa saatiin viime lokakuussa ja jo juhannuksen edellä tehdas oli koeajovaiheessa.

Uusia tuotteita

Uuden tehtaan lisäksi samalla tontilla on palanutta tehdasta vanhempi harkkotehdas, joka siirtyi tulipalon jälkeen kolmeen vuoroon. Näin mahdollistettiin harkkotuotannon jatkuminen. Juhani Ahosen mukaan kaikki tilaukset kyettiin toimittamaan.

Uusi tehdas mahdollistaa aikaisempaa monipuolisemman tuotannon.

– Korkeampitasoisia tuotteita syntyy nyt vaivattomammin ja ensimmäisiä tuoteuutuuksia esitellään jo syksyn Finn Build -messuilla, Ahonen selvittää.

Leca-sora tuodaan Oittiin Saint-Gobain Weberin Kuusankosken tehtaalta, joka on Suomen ainoa kevytsoratehdas. Sieltä myydään kevytsoraa muillekin harkkovalmistajille. Leca-soraa käytetään myös lämmöneristeenä ja kevennysperustuksissa sekä talon- että infrarakentamisessa.

– Kuusankosken tehtaan valmistusprosessissa hyödynnetään energialähteenä kierrätyspolttoaineita. Lämmön talteenottolaitteiston avulla tehtaan hukkalämpö voidaan hyödyntää ja myydä paikalliselle energiayhtiölle kaukolämpöverkkoon jaettavaksi. Lämmön talteenoton mahdollisuuksia tutkitaan muillakin tehtaillamme, sanoo Oitin tehdasprojektin turvallisuudesta ja riskienhallinnasta vastannut päällikkö Mari Kursukangas. (HäSa)