Uutiset

Uusia näköaloja Aulankoon

Kun kahdeksasluokkalaiset kipuavat Aulangon näkötorniin, puhutaan siitä, kuinka monta askelmaa ylös on. Niitä on tasan 208. Sen tietää Metsähallituksen opas Outi Mäenpää, joka tutustuttaa nuoret Aulangon puistometsän salaisuuksiin Hugon-polulla.

Tänään ja viikonloppuna vietetään Euroopan rakennusperintöpäivää ja teemana tänä vuonna on puistot ja puutarhat. Sen vuoksi Tervakosken yläasteen kahdeksasluokkalaisetkin ovat tutustumassa Aulangon historiaan ja luontoon. Mukana on tehtävävihot, joihin oppilaat pohtivat historian jälkiä ja tekevät havaintoja alueesta.

– Meille oli heti selvää, että tulemme tutustumaan Aulangolle. Opettajanhuoneessakin heti kuhistiin, että onko Aulangolla todella ollut eläintarha, kun kerroin päivästä, kertoo historian opettaja Tiina Salminen.

Aulangon opas Outi Mäenpää vahvistaa asian.

– Aulangolla on ollut eläintarha 1800-1900-lukujen vaihteessa.

Tosin eläintarhassa ei ollut yhtä eksoottisia eläimiä kuin Hugo Standertskjöldin kasvihuoneissa hedelmiä. Eläintarhassa eleli muun muassa saksanhirviä, fasaaneja ja vuorikauriita.

Monelle eläintarhan lisäksi uutta on se, että Näkötornilta avautuva maisema on yksi Suomen 27:stä kansallismaisemasta. Mutta miksi?

Oppilaat löytävät oikean vastauksen nopeasti. Tietenkin, koska Aulangon vuorelta näkyy vettä ja havumetsää.

– Ja tuolla, missä on nuorta metsää, on ollut laskettelumäki 1970-luvulla, Mäenpää opastaa näkötornilla.

Hugo – aikamoinen epeli

Puistona Aulangon puistometsä on vertaansa vailla. Tänä kesänä luonnonsuojelualueella on ollut noin 400 000 käyntiä. Useimmat tervakoskelaisista koululaisista ovat myös käyneet puistossa aikaisemmin syöttämässä sorsia ja katselemassa joutsenia.

– On se mielenkiintoista, miten se Hugo on rakennuttanut tätä paikkaa joskus sata vuotta sitten, pohtii Oskari Ojala.

Myös Hanna Mykrä ja Nanne Kaleva kertovat, että lähipaikkakuntien historia kiinnostaa jonkin verran.

Jukka Salminen kuvaa digikameralla alas jäänyttä kaveriaan, sitten hän nappaa kuvia näköalasta ja pohtii, missä on pohjoinen.

– Kyllä tämä aina koulupäivän voittaa.

Opiskelu Aulangon parissa kuitenkin jatkuu, sillä havaintoja hyödynnetään niin kuvaamataidon, äidinkielen ja vieraiden kielten tunneilla. Mukana päivän järjestelyissä olivat luontokoulu Ilves ja Hämeen heimoliitto.

Päivän lehti

3.8.2020