Uutiset

Uusia tuulia kansainvälisiltä esteiltä

Hämeenlinnalainen esteratsastaja Henna Vahantila, 17, on rohkea ja päättäväinen nuori urheilija. Hattel Riders -seuraa edustava Vahantila pakkaa matkalaukkunsa ja kolme ratsuaan kuljetusautoon ja muuttaa useammaksi kuukaudeksi valmentautumaan Kesseliin Hollantiin.

Vahantilan reissu alkaa tiistaina ja Suomeen hän palaa näillä näkymin vasta toukokuussa.

– Kaikki alkaa olla pikkuhiljaa valmiina. Sen verran kiire on ollut, että vasta joulun aikaan huomasin hieman jännittäväni reissua. Se ei ole toisaalta mikään ihme, sillä lähden ensimmäistä kertaa yksin näin pitkälle matkalle, mutta toivottavasti kaikki sujuu hyvin, pohtii Vahantila.

Vahantilan tukikohta Hollannissa on Stal Linssen -talli, joka on isännöinyt aiemminkin suomalaisratsukkoja. Hän aikoo talven ja kevään aikana kilpailla Hollannin lisäksi myös Saksassa ja Belgiassa.

– Isäni ajaa kuljetusautomme Hollantiin ja tulee kotiin lentämällä. Olemme sopineet tallin kanssa niin, että saan sieltä kuskin kisareissuille tai sitten hyppään aina jonkun kyytiin, Vahantila suunnittelee.

Vahantilan lähtö Hollantiin varmistui viime syksynä. Stal Linssen -tallia ratsastajalle suositteli valmentaja Sanna Backlund.

– Olen jo useamman vuoden tiennyt, että jonain päivänä pitää lähteä haistelemaan kansainvälisiä tuulia. Aiemmin taitotasoni ei kuitenkaan vielä riittänyt toteuttamaan haavetta.

– Nyt minulla on erinomainen tilaisuus lisätä ammattitaitoani ja oppia pikkutarkkaa tekemistä. Hienoa on myös päästä ratsastamaan isoja ja kansainvälisiä ratoja, Vahantila sanoo.

Vahantila kilpailee viimeistä vuottaan junioreissa. Viime kesänä hän ylsi Zino-ruunallaan Ypäjän SM-kisoissa neljänneksi. Kausi huipentui lokakuussa Helsingin kansainvälisessä Horse Showssa ratsastettuun juniortourin finaaliin, jossa Vahantila oli toinen. Helsingissä Vahantila ylitteli esteitä ruuna Contopilla.

– Ensi kesän päätavoitteenani on menestyä Ypäjällä kesä-heinäkuun vaihteessa ratsastettavissa PM-kisoissa. Toivottavasti pääsen mukaan myös EM-kisoihin. Jo alkukesästäkin on luvassa kovia haasteita maajoukkueiden katsastuskisoissa, Vahantila muistuttaa.

Vahantila opiskelee toista vuottaan Hämeenlinnan lyseon urheilulinjalla. Kevään opiskelut lukiolainen on sopinut hoitelevansa etätöinä.

– Suoritan kursseja sähköisesti. Kyllä minulla aikaa lukemisellekin jää, Vahantila sanoo.

Vahantilan valmentautuminen ensi kauden kisoihin alkaa todenteolla vasta Hollannissa.

– Hevosilla oli kuukauden verran lomaa, ja vasta pari viikkoa niitä on liikuteltu. Se on ollut tärkeää, sillä edessä on rankka matka. Muun muassa lihaksiston pitää olla nyt hyvässä kunnossa, Vahantila muistuttaa. HäSa

Asiasanat