Uutiset

Uusien yritysten pyörät pyörivät vinhasti

Uusia yrityksiä ja kauppoja vaikuttaa pulpahtelevan tämän tästä katukuvaan, vaikka globaalin talouden yllä leijuu uhka toisensa jälkeen. Viime viikonloppuna ovensa avasi Hallituskadulle täyden palvelun polkupyörätalo BB-Team Hämeenlinna, joka toimii myös Lohjalla ja Helsingissä.

– Meillä on ollut seudulta paljon asiakkaita nettikaupassa ja halusimme tarjota heille myös perinteistä kivijalkakauppaa ja hyvää face-to-face-palvelua, perustelee myymäläpäällikkö Joel Rossi.

Yritys näki tuttuun tapaan sijainnin edut ja seudun vetovoimaisuuden.

– Kovaa vauhtia kasvava kaupunki, jolla on tosi hyvät liikenneyhteydet. Täällä on myös paljon kauniita pyöräilyyn sopivia maisemia ja aktiivisia harrastajia. Ei haittaa, että Kalpis on tuossa kyljessä, Rossi viittaa Kalpalinnan rinteissä harjoitteleviin pyöräharrastajiin.

Rossi on itse syntyisin Iittalasta.

– Tosi mukavaa on palata monen vuoden jälkeen.

Yli 500:n menee

Tilastot vahvistavat, että ennätysmäärä yrityksiä ja yrittäjiä on vetänyt BB-Teamin ja Rossin kanssa samansuuntaisia johtopäätöksiä. Hämeen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Olli Kari kuvailee kuluvaa vuotta ennätykselliseksi ”millä tahansa mittarilla”.

– Kerrassaan huikea vuosi. Viime vuoteen verrattuna kasvu koko yrityskannassa on 18 prosenttia. Meidän kauttamme on aloittanut tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä jo 311 uutta yritystä, missä on kasvua viime vuoteen 22 prosenttia.

Jos tarkastelee 2000-luvun kehitystä, vuosittain on perustettu noin 300-400 yritystä. Tältä vuodelta lukema kohoaa Karin mukaan reilusti yli 500:n. Jos laskee mukaan myös lopettaneet yritykset, nettokasvukin kohoaa ennätysmäiseen yli 300:aan.

– Historian aikana enemmän uusia yrityksiä on perustettu vain 1990-luvun laman myötä, kun ihmisiä työllistettiin erilaisiin osakaskuntiin ja nämä tilastoitiin yrityksinä, Kari selvittää.

Seudullisessa vertailussa Hämeenlinna kirii ohi niin Lahden, Hyvinkään-Riihimäen kuin Forssankin.

– Lahden seutu on kaksi ja puoli kertaa meidän kokoinen ja suhteellisesti olemme pärjänneet paremmin. Eniten vertaan itse Hyvinkään-Riihimäen kehitykseen, sillä kuljemme käsi kädessä samalla kasvukäytävällä. Heidänkin nettokasvunsa on pienempää kuin meillä, Kari laskee.

Epävarmuuskin lisää

Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja näkee tämän vuoden yritys- ja yrittäjyysbuumille kaksi pääsyytä, negatiivisen ja positiivisen.

– Vuosi on ollut poikkeuksellinen eurokriisin ja muun epävarmuuden vuoksi. Yritykset lomauttavat, irtisanovat ja ulkoistavat, jolloin katsotaan enemmän mahdollisuuksia työllistää itse itsensä, Olli Kari näkee.

– Mutta toisaalta meille syntyy yrityksiä myös silloin, kun maailmantaloudessa menee hyvin!

Tämä johtuu Karin mukaan seudun vetovoimasta, mutta myös merkittävästä asennemuutoksesta.

– Yrittäjyyteen on satsattu yhä enemmän esimerkiksi oppilaitoksissa. On tuotu esiin opiskelijoille, että palkkatyötä ei tule riittämään kaikille ja ohjattu ainakin miettimään yrittäjyyden vaihtoehtoa.

– Siitä kun minä aloitin nämä hommat, ero suhtautumisessa yrittäjyyteen ja yrittäjiin on kuin yöllä ja päivällä. Kaikki toimijat puhaltavat nyt yhteen hiileen ja tehdään niin paljon yrittäjän eteen kuin vain pystytään, Kari kiittelee.

Jos ei itse, niin joku muu

Yksi uusista yrittäjistä, joka on saanut palvelua Uusyrityskeskuksesta on vuodenvaihteen tienoilla Rauhankadulla aloittavan Pool Cafen Kimmo Saarinen. Hänen liikeideanaan on tehdä kaupungin ainoalle varsinaiselle biljardisalille selkeä tason nosto.

– Remontin jälkeen tiukimmatkin kilpailuvaatimukset täyttyvät. Kaikki pöydät ja tilat laitetaan uusiksi ja tuodaan esimerkiksi salille kansallisen tason kilpailuja ja palvelua ryhmille.

Saarinen on täysin vakuuttunut, että kysyntää kaupungissa löytyy.

– Olen itse pelannut 20 vuotta, myös SM-tasolla. Tunnen paikalliset pelaajat ja tarpeet. Seuraavat kunnon salit löytyvät Tampereelta, Lahdesta ja Riihimäeltä.

– Jos en itse olisi perustanut kunnon salia tänne, joku olisi sen kuitenkin laittanut, Saarinen perustelee. (HäSa)