fbpx
Uutiset

Uusille markkinoille mentävä rohkeasti

Eurooppa yskii edelleen hitaan kasvun ongelmissa.

Suomalaisten luottamus henkilökohtaiseen talouteensa on edelleen kohentunut. Tulevaisuususkoa ovat vahvistaneet kattava tulosopimus ja ansiotulojen veronkevennykset, jotka näkyvät palkansaajien tilipusseissa lisäeuroina. Ostovoiman paraneminen on heijastunut ensisijaisesti kotimarkkinateollisuuden ja kaupan hyvänä kasvuna, myös erilaisten palvelujen kysyntä on vahvistunut.

Kansantalouden ongelmana on kuitenkin edelleen sitkeä pitkäaikaistyöttömyys, johon kukaan ei ole keksinyt ratkaisua. Taloudellisen kasvun oloissa sen aiheuttamat kulut on kyetty kuittaamaan. Hyvinä aikoina työttömyys ei horjuta kansantaloutta.

Kansalaisten ohella myös yritykset voivat hyvin, viime vuoden tilinpäätökset kertovat vauraista ajoista. Voitot ovat kasvaneet ja taseet vahvistuneet.

Vaikka korot ovat jo pitkään pysytelleet alhaisina eikä niiden nousua ole edes näköpiirissä, teollisuuden investoinnit ovat edelleen vaatimattomia.

Hyviin oloihin ja muhkeisiin kasvulukuihin ei kannata kuitenkaan jäädä paistattelemaan.

Teollisuuden investointihaluttomuuteen voi olla syynä talouden kansainvälistyminen. Omien markkinoiden keinotekoinen suojelu ei käy enää päinsä, työpaikat siirtyvät sujuvasti maasta tai maanosasta toiseen.

Tuotannollinen työ tehdään siellä, missä se on edullisinta eikä Suomi tässä vertailussa sijoitu kovinkaan korkealle. Tavaroiden valmistus ei ole enää edullista Baltian maissa tai Portugalissa, uudet tehtaat perustetaan Kiinaan ja Intiaan. Tämän ovat kokeneet muun muassa suomalainen tekstiili- ja vaatetusteollisuus, viime vuosina myös elektroniikkateollisuus. Tuotteiden valmistuksen ja tuotannon ohjauksen kaukomailla on mahdollistanut muun muassa tietotekniikan ja tiedonsiirron valtava kehitys.

Mikäli vaurautta halutaan ylläpitää tai edelleen vahvistaa, huippuosaamiseen ja yrittäjyyteen pitää entisestään panostaa. Suomessa on kyettävä kehittämään uusia asioita, keksintöjä ja innovaatioita. Emme pysty kilpailemaan halpatyöllä. 2000-luvun hyvinvointi perustuu entistä painokkaammin luovuutta vaativille aloille, korkean automaation tuotantoon ja osaamiseen.

Muun muassa viestintäteknologiassa olemme edelläkävijöitä, mutta kilpailijat kirivät rinnalle ja ohikin, ellei huippuosaajia tule lisää tai he muuttavat pois Suomesta. Maailman muutosta kuvaa hyvin se, että tällä hetkellä Kiina on Nokian näkökulmasta huomattavasti merkittävämpi maa kuin Yhdysvallat.

Eurooppa yskii edelleen hitaan kasvun ongelmissa. Muun muassa Saksa ja Ranska rämpivät syvällä. Saksassa työttömiä on jo yli viisi miljoonaa, saman verran kuin Suomessa asukkaita.

Katseet on suunnattava rohkeasti uusille alueille. Kiinan ohella Intia, Brasilia ja myös Venäjä ovat saaneet talouskasvunsa tyystin uusille kasvun urille. Suomalaisyrityksillä ei ole varaa jäädä sivustaseuraajaksi, vaan mentävä sinne, missä tapahtuu. Puolustusasemista on noustava hyökkäykseen, uusien markkinoiden avauksiin.

Menot