fbpx
Uutiset

Uusipaavalniemen heitot menevät harhaan

Keskustasta perussuomalaisiin loikanneen curling-miehen Markku Uusipaavalniemen poliittiset heitot osuvat pahasti harhaan.

Etenkin hänen talouspoliittiset lausuntonsa saavat hyväntahtoisia hymähdyksiä osakseen.

Kansalaisia taas suivaannuttavat hänen ylimieliset lausuntonsa. Uusipaavalniemi totesi Ilta-Sanomien haastattelussa, ettei hän välitä, tuleeko seuraavissa vaaleissa valituksi. Lisäksi hän sanoi olleensa pois valiokunnan istunnoista turhautumisen takia.

Uusis on nyt tehnyt kaikki ne perusvirheet, joita kansanedustaja voi tehdä. Kaikkea ei tarvitse tietää. On vain tiedettävä, mitä ei tiedä. Ylimielisyys taas on pahinta, mitä kansanedustaja voi äänestäjilleen osoittaa.

Uusipaavalniemi totesi blogissaan, miten helposti EU:ssa hoidettaisiin julkisen velkaantumisen ongelmat: Euroopan keskuspankki painaa lisää euroja markkinoille.

Monen ekonomistin suu loksahti tässä kohtaa auki. EKP:n yksiselitteisenä tavoitteena on hintavakauden ylläpito euroalueella eli inflaation kurissapito.

Setelirahoitus tietää rajua inflaatiota ja toimii juuri EKP:n päätavoitetta vastaan.

Kaiken lisäksi EU:n perussopimuksessa nimenomaan kielletään setelirahoitus.

Edellä mainittujen talouspoliittisten linjausten jälkeen ei ole ihme, että Uusipaavalniemi ei saanut ajatuksilleen tukea keskustan eduskuntaryhmässä. Jos ajatukset valiokunnissa kulkivat samaa rataa, on turhautuminenkin ymmärrettävää.

Yleensä käy niin, että loikkaus aiheuttaa katkeria kommentteja. Nyt keskustaväki on ollut tavallista vaitonaisempi. Uusipaavalniemen loikka on hyväksytty lähes mutinoitta.

Yhden kansanedustajan paikan menetys on pieni hinta sille, että häirikkö saadaan pois rivistä. Keskustan eduskuntaryhmä on helpottunut myös siksi, ettei se joudu nyt selittelemään loikkaajan talouspoliittisia linjauksia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja taas on väistellyt koko aihetta. Timo Soini sanoi aikaisemman linjan pitävän: hän ei kommentoi yksittäisten kansanedustajien puheita.

Ryhmänjohtaja Raimo Vistbackan mielestä perussuomalaisilla on käyttöä Uusipaavalniemen talousosaamiselle. Perussuomalaisten johtokaksikko uskoo uuden tulokkaan motivaation palaavan loikkauksen ansiosta ja kiinnostuksen kansanedustajan paikkaan kasvavan.

Samalla kun perussuomalaisiin ilmoittautuu suosion kasvun imussa yhä uusia jäseniä ja kansanedustajaehdokkaita, väen kirjavuus kasvaa. Yhä enemmän riveihin astuu loikanneita, muuten pettyneitä ja katkeroituneita.

Timo Soinilla onkin valtava työ saada puolueen tekemisiin edes jonkinlainen yhteinen ohjenuora. Vaarana on myös SMP:n kohtalo. Pakka hajoaa, kun edustajien omat intressit ajavat koko ajan puolueen intressien yli.

Toistaiseksi eriseuraisuus on lihottanut puoluetta. Vaikeudet koittavat vasta eduskunnassa, ja perin vaikeaksi elämä menisi hallituksessa. Kävisi kuten SKDL:lle aikoinaan. Enemmistö oli hallituksessa ja vähemmistö toimi kuin oppositiopuolue.

Menot