Uutiset

Uusissa postimerkeissä golfia, yleisurheilua ja linja-autoilua

Tänään keskiviikkona ilmestyy viisi uutta postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 12 erilaista postimerkkiä. Aiheet vaihtelevat urheilusta linja-autoiluun, hevosiin ja gastronomiaan.

Hämeenlinnan kuusi golfkenttää ovat tuoneet paikkakunnalle ”Tii-laakson” lempinimen. Golf-aiheinen pienoisarkki ilmestyy sopivasti pelikauden alkaessa. Golf on yleisesti maailmalla miesten peli, mutta Suomessa se on suuressa määrin koko perheen harrastus. Niinpä Oskari Hellmanin ja Pasi Räsämäen suunnittelemassa pienoisarkissa etualalla ovat juniorigolfarit viheriöllä puttaamassa. Muu perhe näkyy kauniissa kenttämaisemassa taustalla. Pienoisarkissa on neljä 0,65 euron postitusarvoista postimerkkiä.

Linjuri matkaa erikoispostimerkissä

Maamme ensimmäinen linja-auto saapui laivarahtina Turkuun vuonna 1905. Scheibler-merkkisellä autolla oli tarkoitus aloittaa liikenne Turun ja Uudenkaupungin välillä. Suunnitelma kariutui teknisiin vaikeuksiin. Silloisten maanteiden mäkien jyrkkyys oli liikaa heikkotehoiselle moottorille ja auto myytiin lopulta Pietariin. Nykyisin Suomessa liikennöi päivittäin yli 10 000 linja-autoa ja ne kyyditsevät vuosittain 358 miljoonaa matkustajaa.

Linja-auto Suomessa 100 vuotta-postimerkissä on kuvattuna Lauttakylän Auto Oy:n linjuri merkiltään Reo 10. Auto oli reittiliikenteessä 1928-1954. Merkin on suunnitellut Kaisu Klemetti ja merkkikuvan pohjana on Timo Lehtosen nelivärikuva, joka kuuluu Suomen Linja-autohistoriallisen seuran kokoelmiiin. Merkin postitusarvo on 0,65 euroa.

Muut tänään keskiviikkona ilmestyvät postimerkit esittävät poneja ja hevosia neljällä merkillä ja gastronomiaa kahdella Eurooppa-sarjan merkillä. Tulevan kesän yleisurheilun MM-kisat saavat myös postimerkin, jossa kolme juoksijaa ylittää maaliviivan. (HäSa)