Kolumnit Uutiset

Uusiutuva energia on valettu teräsbetonista

Lehtivihreä, päivänpaiste, tuuli ja puut. Niistä tosimies saa virtansa.

Joku on keksinyt puhua vihreästä energiasta. Todellisuudessa uusiutuva energia on harmaata ja teräsbetonilla täytettyä.

Se on helvetillisiä hevosvoimia ja kipunoivia kiukaita, ei mitään havisevia haavanlehtiä.

Kotiimme, jonka isäntä olen, tulee pelkästään tuulisähköä. Automme, jota minä ajan, kulkee E85:llä.

Polttoaine on jopa 85 prosenttia etanolia sisältävää bensiinisekoitusta, ja etanoli on tuotettu Suomessa jätteistä.

Auton konepellin alla on Suomessa tehty muunnosboksi. Kärry vie hetkessä mökille, koska sillä pääsee ihan yhtä lujaa kuin ennen.

Mökillä kaadan puun ja pistän sen pölkyiksi. Kohta kolautan klapit pesään, ja saunamökin piipusta kohoaa komea, hopeainen savu.

Samaan aikaan Hämeen metsässä laulaa metsätraktoreiden kuoro. Moto kaataa, karsii, sahaa ja latoo. Sille mikään luonnollinen ei ole vastus.

Toisaalla tienvarsihakkuri murskaa raivoisasti. Suomalaiskoneen moottori antaa huikeat 600 hevosvoimaa, ja sillä syntyy haketta 250 000 maitopurkin edestä tunnissa. Sellaiselle helvetinkoneelle ei pottuilla.

Kauempana, erään kannon päällä, pauhaa rytmisen puhelaulun mestari Cheek.

– Liekkeihin mäntyy sataa, mä pistän metsät palamaan, tämä räyhää täydelle hakkuuaukealle.

Samaan aikaan länsirannikolla puhkuu ilmojen herra.

Lapin Simossa kosteasta puhurista nauttivat neljä harmaata jättiläistä, 140 metrin korkeuteen kohoavat Leipiön pedot.

Jokaisessa niistä on kärkiväliltään lähes 130 metrin roottori, joka pyyhkii kahden jalkapallokentän kokoista alaa. 60-metristen siipien kärjet liikkuvat formula-auton vauhdilla. Navakalla tuulella roottoria pyörittävä ilmamassa vastaa voimaltaan sataa ohikiitävää henkilöautoa sekunnissa.

Tätä voimaa jauhaa sähköksi veturin kokoinen ja yli sadantuhannen kilon painoinen konehuone. Generaattorin teho on huikeat 4,5 miljoonaa wattia. Täysteho vastaa päivässä sitä, että jopa miljoonassa suomalaisessa kodissa katsotaan jalkapallo-ottelu ja vielä studio-osuudet päälle.

140 metriä alempana makaa äärimmäisen luja teräsbetoninen perustus. Tornistakin yli 90 metriä on valmistettu teräsbetonista, loput teräksestä. Koko komeudella on massaa yli kolme miljoonaa kiloa.

Jopa hullu ritari Don Quijote jättäisi Simon myllyt rauhaan, vaikka noin seitsemän miljoonaa maksaneet voimalat onkin valmistettu Espanjassa.

On aika liittää sähköjohdot seinään.

Jorinan opetus on nimittäin se, että uusiutuva energia on paitsi miehekästä myös hyvin helppoa.

Kätevintä on aloittaa oman kodin sähköstä. Järkevä valinta lienee ainakin Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioima, Ekoenergia-merkitty sähkö. Sen voi kilpailuttaa osoitteessa www.ekoenergia.fi. Tarjouksia voi verrata muihin tuottajiin Energiaviraston palvelussa osoitteessa www.sahkonhinta.fi.

Eiköhän siis anneta painien jatkua, ritarien riehua ja moottorien jylistä, mutta nautitaan samalla edullisesta suomalaisesta uusiutuvasta energiasta – miesten energiasta!