fbpx
Uutiset

Uutisanalyysi: SAK:n ja Sipilän pokeri tuotti tasapelin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) polkaisi juuri käyntiin kolmannen neuvottelukierroksen yhteiskuntasopimuksesta.

Enää ei puhuta orjallisesti 5+5-mallista, jossa työehtojen suorien leikkausten osuuden olisi oltava prosenteissa tasan puolet. Nyt neuvotellaan laajemmasta yhteiskuntasopimuksesta, vaikka pääministeri ennätti jo julistaa, ettei hän kolmatta kierrosta aloittaisi.

Aloittipa hyvinkin, koska erehtyminen on sallittua, mutta tahallinen tyhmyys järjetöntä.

Hallituksen pokerikäsi heikkeni oleellisesti sillä hetkellä, kun kansalaiset oivalsivat, miten epäoikeudenmukaisesti leikkaukset kohtelisivat palkansaajia.

Keski-ikäiset naiset ratkaisevat eduskuntavaalien tuloksen – tai ainakaan ilman heiltä saatuja ääniä ei ole asiaa suureksi tai edes keskisuureksi puolueeksi. Tämä on tajuttu liiankin hyvin keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmissä.

Viisikymppinen lastentarhanopettaja väänsi lähes itkua, kun hallitus oli julkistanut pakkolakinsa. Hän sairastuu väkisinkin viikoksi niin syksyllä kuin keväällä, sillä lastentaudit ovat vastustamaton luonnonvoima. Jos noroviruksesta rangaistaan kolmanneksen palkkaleikkauksella, puolueiden on turha haikailla esimerkiksi lastentarhanopettajien tai sairaanhoitajien ääniä.

Yhtä suurta itkua väänsivät vuorotöitä paiskivat pienipalkkaiset kauppojen myyjät – hekin yleensä naisia.

SAK näytti pitkään pelaavan surkeasti pokeria, koska se profiloitui julkisuudessa ”ei käy”-liitoksi.

Kaikki muuttui viime torstaina, kun SAK julkisti esityksensä, johon sisältyi ehdotus vuoden 2017 nollaratkaisusta ja siirtymisestä sen jälkeen palkoissa ”Ruotsin malliin”. Jatkossa kovimmassa kansainvälisessä kilpailussa olevat vientialat määrittelisivät palkankorotuksien tason.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly laski, että tarjous kutkuttaisi teollisuutta. Oikeassa taisi olla.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies myönsi maanantaina, että SAK:n avaus ”Ruotsin mallista” kiinnostaa EK:ta kovasti.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola taisi kertoa olennaisimman, kun hän sanoi Lännen Medialle olevansa ”luottavainen”. Kertaakaan aiemmin Palola ei ole ollut luottavainen.

Sipilä hymyili, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) myhäili – ja totuuden kertoi työministeri Jari Lindström (ps.):

– Kiitos siitä, että vuori on liikahtanut ja järjestöt kantavat vastuuta, Lindström herkistyi.

Kenenkään etujen mukaista ei ole suututtaa keski-ikäisiä naisia. Tämän työmarkkinapomot ja hallituksen SSS-miehet (Sipilä, Soini ja Stubb) ymmärtävät siitäkin syystä, että heillä on puolisoina keski-ikäisiä naisia. 

Asiasanat

Menot