fbpx
Uutiset

Uutiset herättivät halun vaikuttaa

Hattulassa nuorisovaltuuston kokoukseen osallistui tällä viikolla myös hieman varttuneempia valtuutettuja. Kyseessä oli nuorisovaltuuston ja heidän kummivaltuutettujensa ensimmäinen tapaaminen.

– Ideana tässä on se, että me toimimme nuorten linkkinä päättäjiin päin ja kerromme, miten päätöksenteko etenee, sanoo keskustan konkarivaltuutettu Matti Kortesaari.

Aloitteita ja tapahtumia

Ajatus valtuustoryhmien nimeämistä kummeista heitettiin ilmoille helmikuussa, kun nuorisovaltuuston edustaja Lauri Hämäläinen oli Hattulan delegaation mukana Forssassa järjestetyssä kuntaseminaarissa.

Hattulan nuorisovaltuusto on tosin päässyt vaikuttamisen makuun jo ennen kummivaltuutettujen saamista. Nuoret ovat tehneet aloitteita ja olleet mukana järjestämässä monenlaisia tapahtumia.

– Esimerkiksi viime kunnanhallituksen kokouksessa oli esillä kolme nuorisovaltuuston tekemää aloitetta. Se tuntui aika hienolta. Aina sanotaan, ettei politiikka kiinnosta nuoria, mutta kyllä Hattulassa tuntuu kiinnostavan, Kortesaari kiittelee.

Saman vahvistavat myös nuorisovaltuutetut Oskari Perikangas, Julius Suominen ja Jaakko Lahti. Kolmikosta Suominen on nuorisovaltuustossa nyt toista kautta, Perikangas ja Lahti ensimmäistä.

7-luokkalainen Lahti on porukan nuorin, ja erittäin innostunut toiminnasta.

– Minut veti tähän hommaan se, että olen katsellut uutista, kuinka asioista päätetään. Halusin olla päättämässä oman kunnan asioista, hän kertoo.

Kunta tutuksi sisältä päin

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvät Perikangas ja Suominen kertovat, että nuorisovaltuustossa oppii sisältä päin sen, miten kunta toimii.

– Moni nuori luulee, ettei asioihin voi vaikuttaa, mutta ainakin meillä nuorisovaltuuston näkemykset otetaan huomioon, sanoo Suominen.

Nuorisovaltuustolla on edustus myös kaikissa kunnan lautakunnissa ja kunnanvaltuustossa.

– Minä olen perusturvalautakunnassa. Siellä nuorten asioita on esillä harvemmin kuin sivistyslautakunnassa ja vapaa-aikalautakunnassa, mutta kiinnostavaa se on silti, Perikangas sanoo.

– Ja valtuuston kokouksethan ovat avoimia kaikille, eli sinne voi tulla mukaan seuraamaan, Matti Kortesaari vinkkaa.

Kaikki Hattulan valtuustoryhmät eivät ole vielä nimenneet kummeja nuorisovaltuustoon, mutta se on tavoitteena. Kortesaaren lisäksi nuorisovaltuustolle esittäytyivät Atte Peltola (sd.) ja Sini Rautanen (kesk.). (HäSa)

Menot