Julkaistu: 20.03.2017 20:59
-
Päivitetty: 20.03.2017 23:01

MOT: Liki 20 miljoonaa epäilyttävää venäläisrahaa siirtyi Suomeen

Poliisi ei ole käynnistänyt esitutkintaa Latviasta ja Moldovasta Suomeen ohjattujen rahojen vuoksi, kertoo rahanpesun selvittelykeskuksen johtaja Pekka Vasara keskusrikospoliisista STT:lle.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina, että Moldovasta ja Latviasta on ohjattu noin 19 miljoonan euron arvosta rahaa 28:aan suomalaisyritykseen. MOT:n ohjelmassa tutkitaan sitä, voiko kyse olla venäläisrahan rahanpesusta.

Vasara sanoo STT:lle, että keskusrikospoliisilla on ollut tiivistä yhteydenpitoa muun muassa Moldovaan. Mahdollisen esitutkinnan avaaminen vaatisi kuitenkin lisätietoja Venäjältä.

– Mitään alkurikosta ei ole näytetty. Iso määrä moldovalaisia tuomareita on syytettynä siitä, että ne ovat antaneet vääriä tuomioita tai jättäneet rahanpesulainsäädäntöä noudattamatta. Mutta mistä se raha on tullut? Mikä on se alkurikos? Suomen rikoslaki sanoo, että rahanpesu edellyttää alkurikosta, Vasara kertaa.

MOT:n mukaan noin 16 miljoonaa euroa on liikkunut Nordean kautta, joka on jo aiemmin saanut Ruotsista varoituksen ja rangaistuksen rahanpesun estämisen laiminlyönnistä Ruotsin rahoitusvalvonnalta. Rahaa on liikkunut muidenkin suurten pankkien kautta, mutta summat ovat huomattavasti pienempiä.

Nordea ei illalla vastannut STT:n kommenttipyyntöön.

Vain murto-osa jäänee poliisiin haaviin

Vasaran mukaan vain murto-osa mahdollisesti Suomen kautta kulkevasta epäilyttävästä rahasta jää poliisin haaviin. Vasara ei halua vähätellä 19 miljoonan euron summaa, mutta pitää sen kokoluokkaa potentiaalisesti vain murto-osana. Tästä huolimatta poliisi jäädytti viime vuonna rahanpesun vuoksi vain reilut miljoona euroa.

– Rikollinen näyttö ja käyttö ovat sitten eri asiat. Meillähän omat jäädytykset pyörivät jossain miljoonissa ja kymmenessä miljoonassa silloin, kun on ollut tehokkaampia vuosia. Ja ne ovat olleet ihan tämmöistä kotimaista hommaa, Vasara kuvaa.

Modovan kautta eri puolille maailmaa kierrätetyn venäläisrahan vyyhdessä on kyse jopa 20 miljardin dollarin summasta. Vyyhden toi ilmi vuonna 2014 joukko toimittajia. Tietojen julkistuksen vuoksi avattiin useita rikostutkintoja.

Italiasta Mont Blancin rinteiltä on löydetty kolme toistaiseksi tunnistamatonta ruumista, kertoo Italian poliisi. Vainajien epäillään olevan vuorikiipeilijöitä, jotka ovat todennäköisesti kuolleet jo vuosia sitten.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio osallistuvat tänään Tukholmassa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlintaan. Vierailu alkaa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian tarjoamalla lounaalla Kuninkaanlinnassa.

Elintarvikeyhtiö HKScanin mukaan elävien kananpoikien joutuminen jätesäiliöön Virossa johtui toimintahäiriöstä untuvikkojen lopettamiseen käytettävässä laitteessa. Häiriön takia jätesäiliöön on päätynyt joitakin elinkyvyttömiä untuvikkoja ja kuoriutumattomia munia, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhdysvaltalainen bestseller-kirjailija Dan Brown vierailee Helsingissä syksyllä. Brown on Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 28. lokakuuta, kustantamo WSOY tiedottaa. Lukijat voivat ilmoittautua Brownin kirjamessuhaastattelun yleisöön WSOY:n kotisivulla.

"Mun pitää lähtee ennen kuin mikään ei tunnu enää miltään", poptähti Robin laulaa uudella Me tehtiin tää -kappaleellaan. Siitä tässä kaikessa on oikeastaan kyse, Robin kertoo. Ei hän ole palanut loppuun, luovuus ei ole tyrehtynyt, fanit eivät ole kaikonneet.