Julkaistu: 21.04.2017 08:55
-
Päivitetty: 21.04.2017 12:37

Dortmundin bussi-isku ei ollut terroria - motiivina taloudellinen hyöty

Saksassa poliisi on pidättänyt Dortmundin bussi-iskusta epäillyn miehen. Poliisin mukaan epäillyn motiivi on liittynyt taloudelliseen hyötyyn, ei terrorismiin. Kiinni otettu on 28-vuotias mies, jolla on Saksan ja Venäjän kaksoiskansalaisuus.

– Häntä syytetään murhan yrityksestä, räjähteiden laukaisemisesta ja vakavan fyysisen vamman aiheuttamisesta, syyttäjäviranomainen kertoi tiedotteessaan.

Epäillyn kerrotaan ostaneen juuri ennen iskua tukun Borussia Dortmundin jalkapallojoukkueen myyntioptioita. Nämä optiot olisi voinut myydä ennalta sovittuun hintaan kesäkuun 17 päivään mennessä, ja osakekurssin jyrkkä lasku olisi taannut suuren tuoton.

– Merkittävä pudotus (osakkeen) hinnassa olisi ollut odotettavissa, jos hyökkäyksen seurauksena pelaajat olisivat haavoittuneet vakavasti tai jopa kuolleet, syyttäjäviranomainen sanoi.

Saksalaislehti Bild kertoo, että epäilty olisi tavoitellut jopa 3,9 miljoonan euron tuottoa.

Epäillyn kerrotaan ottaneen lainan huhtikuun alussa myyntioptioiden hankkimista varten. Hän osti optiot internetistä, kun hän majoittui samassa hotellissa, jossa myös jalkapallojoukkue asui ottelun aikaan.

Borussia Dortmundin jalkapallojoukkueen linja-auto oli viime viikon tiistaina matkalla Mestarien liigan kotiotteluun, kun sen lähellä räjähti kolmesti. Joukkueen espanjalainen puolustaja Marc Bartra haavoittui iskussa ja joutui käsileikkaukseen. Lisäksi bussia saattanut poliisi sai vammoja räjähdyksen kovasta äänestä.

Metallinpaloja sisältäneet räjähteet oli todennäköisesti piilotettu pensasaitaan. Ne räjäytettiin etälaukaisimella, kun bussi ajoi aidan ohitse.

Tapahtumapaikalta löytyi kirjeitä, joissa iskua perusteltiin islamistisella motiivilla. Rikostutkijat kyseenalaistivat kuitenkin jo viime viikolla kirjeiden aitouden, sillä niiden yksityiskohdat olivat epätyypillisiä esimerkiksi äärijärjestö Isisille.

Saksalaisviranomainen vahvisti mediatiedot sanomalla, ettei Isis yleensä käy neuvotteluja kirjeitse.

Turun puukkoiskun uhreista enää kaksi on sairaalahoidossa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. – Nämä kaksi uhria ovat edelleen teho-osastohoidossa. Vammojen laadun takia tehohoidon tarve jatkuu yhä, mutta heidän tilansa on vakaa, kertoo Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen.

Maailmanennätyssummalla 222 miljoonalla eurolla Barcelonasta PSG:hen siirtynyt tähtijalkapalloilija Neymar ei muistele lämmöllä ex-seurajohtoaan. Kuva: EPA

Maailmanennätyssummalla 222 miljoonalla eurolla Barcelonasta PSG:hen siirtynyt tähtijalkapalloilija Neymar ei muistele lämmöllä ex-seurajohtoaan. Sunnuntaisen Toulouse-ottelun jälkeen Neymar haukkui Barcelona-pomonsa suorasanaisesti. – Olen erittäin pettynyt heihin, brasilialaispelaaja vuodatti.

Timo Soini. Kuva: Atte Kajova

Tiedustelulainsäädännön voimaan saamiseksi on ponnisteltava yli puoluerajojen, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo. Sipilä puhui suurlähettiläskokouksessa Helsingissä. Sipilä sanoi, että Turun tapahtumien jälkeen pitäisi olla perustuslain näkökulmasta selvää, että laki on saatava voimaan.

Lontoon ikonisen Big Benin kellot pysähtyvät puoliltapäivin paikallista aikaa täysremontin takia. Kuva: EPA

Lontoon ikonisen Big Benin kellot pysähtyvät puoliltapäivin paikallista aikaa täysremontin takia. Normaaliin päiväjärjestykseen ne palaavat 2021. Täysin hiljaa kellot eivät kuitenkaan korjaustöidenkään aikana ole, sillä niiden ääntä kuullaan tärkeiden tapahtumien yhteydessä.

Kolmasosa kuljettajista ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä, kertoo Liikenneturva.

Kolmasosa kuljettajista ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä, kertoo Liikenneturva. Tämä ilmeni Liikenneturvan tänä kesänä teettämästä seurannasta, jossa seurattiin stop-merkillä varustettuja risteyksiä yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen.