Julkaistu: 04.05.2017 06:27
-
Päivitetty: 04.05.2017 06:33

"Putinin viestinviejä" vierailee tänään Suomessa

 •                                 Kuva: YURI KOCHETKOV
  Kuva: YURI KOCHETKOV
 •                                 Kuva:
  Kuva:

Venäjän asenne Suomen-suhteisiin on muuttunut rakentavammaksi kuin useaan vuoteen, arvioi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith.

Muutos suhtautumisessa näkyy Smithin mukaan siinä, miten Venäjän ulkoministeriö on tiedottanut ulkoministeri Sergei Lavrovin valtiovierailusta Suomeen. Lavrov tapaa tänään torstaina Suomen ulkoministeri Timo Soinin (ps.) aamupäivällä Porvoossa, ja iltapäivällä Lavrov vierailee Mäntyniemessä tapaamassa presidentti Sauli Niinistön. Vierailu järjestetään Soinin kutsusta.

Smithin mukaan Venäjä pyrkii korostamaan valtion kahdenvälisiä suhteita EU-valtioiden kanssa, ohi itse unionin. EU on suhtautunut tuomitsevasti Venäjän toimiin erityisesti Ukrainassa, minkä vuoksi Venäjä suosii kahdenkeskisiä suhteita, Smith arvioi.

Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa englanninkielisessä tiedotteessa maan suhteiden Suomeen kuvataan olevan "hyvässä tilassa", ja maiden välisiä taloudellisia hankkeita, kuten Fortumin liiketoimia Venäjällä ja Rosatomin merkitystä Hanhikiven ydinvoimahankkeessa, korostetaan. Vastaavaa ei Smithin mukaan ole Ukrainan kriisin puhkeamisen jälkeen juuri ollut, ja myös Venäjän mediassa on myös korostettu maiden parantuneita suhteita.

- Joskus on tullut tosi vahvasti, että Suomi on pelkästään EU:n selän takana eikä maalla ole ollenkaan omaa selkärankaa, Smith toteaa Lännen Medialle.

Suomen valtioneuvoston tiedotteessa Soinin ja Lavrovin keskustelujen aiheiksi kerrotaan muun muassa Syyrian, Ukrainan ja Pohjois-Korean tilanteet.

Haikon kartanossa tapahtuva vierailu on Smithin arvion mukaan luonteeltaan aiempaa rutiininomaisempi, koska akuutit kriisit ovat aiempaa etäämmällä Suomea eikä maiden välillä ole diplomaattista asiaa, joka vaatisi välitöntä ratkaisua.

- Perussuhteisiin ei ole ehditty keskittyä. Voi olla, että tässä tehdään vain päivitys kaikesta ja todetaan, että suhteet toimivat, Smith sanoo.

Rutiininomaiseksi vierailua kuvailee myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

- Itämeren alueella ei ole tällä hetkellä mitään kaikkein kovinta jännitettä. Oma arvaukseni on, että aika yleisellä tasolla mennään, Lassila sanoo.

Putinin "tärkeä viestinviejä"

Vuodesta 2004 saakka Venäjän ulkoministerinä toiminut Sergei Lavrov on Smithin mukaan presidentti Vladimir Putinen hallinnossa korvaamaton diplomaatti.

Kyse ei ole Smithin mielestä pelkästään Lavrovin asemasta vaan myös tämän henkilökohtaisista kyvyistä. Kyvyille on Venäjän näkökulmasta ollut viime vuosina käyttöä esimerkiksi Ukrainan sodan ja Syyrian konfliktin aikana. Smith kuvaileekin häntä Putinin "tärkeäksi viestinviejäksi".

- Järkkymättömästi, silmiäkään räpäyttämättä hän pystyy olemaan joko rakentava tai uhkaava, hän voi puhua ihan mitä sattuu tai puhua todella hienosti, sanoo Smith.


        
         Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkavelvollisuuden rikkomissyytettä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta.
        
        Kuva:

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänelle vaaditaan rangaistukseksi enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.


        
         Vihreä kuorma-auto on pysäköity aivan Morandi-sillan sortuman partaalle. Tiistaina sattuneessa siltaturmassa on kuollut ainakin 37 ihmistä.
        
        Kuva: LUCA ZENNARO

Pelastustyöntekijät etsivät edelleen eloonjääneitä tiistaina romahtaneen sillan raunioista Italian Genovassa. Turmassa on tähän mennessä löydetty 38 kuollutta, vahvistaa Italian sisäministeriö uutistoimisto AFP:lle.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.

Robin Lardot. Kuva: Jori Liimatainen / arkisto

Syyttäjä vaatii keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotille vähintään ankaraa sakkorangaistusta ja enintään neljän kuukauden ehdollista vankeutta poliisijohdon virkarikosjutussa.


        
         Kannattajiakin presidentillä on. Tuhannet Nicolas Madurolle uskolliset

Venezuelalaiset ovat tottuneet lähes ilmaiseen bensiiniin. Dollari riittää maassa noin 700 henkilöauton tankkaamisen. Nyt asiaan on tulossa muutos niiden kansalaisten osalta, joilla ei ole hallinnolle uskollisuudesta kertovaa carnet de la patriaa eli isänmaakorttia.