Julkaistu: 04.05.2017 06:27
-
Päivitetty: 04.05.2017 06:33

"Putinin viestinviejä" vierailee tänään Suomessa

 •                                 Kuva: YURI KOCHETKOV
  Kuva: YURI KOCHETKOV
 •                                 Kuva:
  Kuva:

Venäjän asenne Suomen-suhteisiin on muuttunut rakentavammaksi kuin useaan vuoteen, arvioi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith.

Muutos suhtautumisessa näkyy Smithin mukaan siinä, miten Venäjän ulkoministeriö on tiedottanut ulkoministeri Sergei Lavrovin valtiovierailusta Suomeen. Lavrov tapaa tänään torstaina Suomen ulkoministeri Timo Soinin (ps.) aamupäivällä Porvoossa, ja iltapäivällä Lavrov vierailee Mäntyniemessä tapaamassa presidentti Sauli Niinistön. Vierailu järjestetään Soinin kutsusta.

Smithin mukaan Venäjä pyrkii korostamaan valtion kahdenvälisiä suhteita EU-valtioiden kanssa, ohi itse unionin. EU on suhtautunut tuomitsevasti Venäjän toimiin erityisesti Ukrainassa, minkä vuoksi Venäjä suosii kahdenkeskisiä suhteita, Smith arvioi.

Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa englanninkielisessä tiedotteessa maan suhteiden Suomeen kuvataan olevan "hyvässä tilassa", ja maiden välisiä taloudellisia hankkeita, kuten Fortumin liiketoimia Venäjällä ja Rosatomin merkitystä Hanhikiven ydinvoimahankkeessa, korostetaan. Vastaavaa ei Smithin mukaan ole Ukrainan kriisin puhkeamisen jälkeen juuri ollut, ja myös Venäjän mediassa on myös korostettu maiden parantuneita suhteita.

- Joskus on tullut tosi vahvasti, että Suomi on pelkästään EU:n selän takana eikä maalla ole ollenkaan omaa selkärankaa, Smith toteaa Lännen Medialle.

Suomen valtioneuvoston tiedotteessa Soinin ja Lavrovin keskustelujen aiheiksi kerrotaan muun muassa Syyrian, Ukrainan ja Pohjois-Korean tilanteet.

Haikon kartanossa tapahtuva vierailu on Smithin arvion mukaan luonteeltaan aiempaa rutiininomaisempi, koska akuutit kriisit ovat aiempaa etäämmällä Suomea eikä maiden välillä ole diplomaattista asiaa, joka vaatisi välitöntä ratkaisua.

- Perussuhteisiin ei ole ehditty keskittyä. Voi olla, että tässä tehdään vain päivitys kaikesta ja todetaan, että suhteet toimivat, Smith sanoo.

Rutiininomaiseksi vierailua kuvailee myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

- Itämeren alueella ei ole tällä hetkellä mitään kaikkein kovinta jännitettä. Oma arvaukseni on, että aika yleisellä tasolla mennään, Lassila sanoo.

Putinin "tärkeä viestinviejä"

Vuodesta 2004 saakka Venäjän ulkoministerinä toiminut Sergei Lavrov on Smithin mukaan presidentti Vladimir Putinen hallinnossa korvaamaton diplomaatti.

Kyse ei ole Smithin mielestä pelkästään Lavrovin asemasta vaan myös tämän henkilökohtaisista kyvyistä. Kyvyille on Venäjän näkökulmasta ollut viime vuosina käyttöä esimerkiksi Ukrainan sodan ja Syyrian konfliktin aikana. Smith kuvaileekin häntä Putinin "tärkeäksi viestinviejäksi".

- Järkkymättömästi, silmiäkään räpäyttämättä hän pystyy olemaan joko rakentava tai uhkaava, hän voi puhua ihan mitä sattuu tai puhua todella hienosti, sanoo Smith.

Suomalaiset seurasivat viime vuonna televisiosta innokkaimmin itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia sekä suuria urheilutapahtumia. Viime vuoden katsotuin ohjelma oli TV1:n itsenäisyyspäivän kello 20.30 uutislähetys. Se keräsi keskimäärin 2 793 000 katsojaa.

Vapaa lehdistö on toimivalle demokratialle välttämättömyys. Näin todetaan Steven Spielbergin uudessa elokuvassa The Post, jonka pääosissa näyttelevät Tom Hanks ja Meryl Streep. Elokuva sijoittuu vuoteen 1971, jolloin New York Times julkaisi Yhdysvaltain puolustusministeriön salaisia muistioita.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomion asiassa, jossa marjanpoimintayrittäjää syytetään 26 thaimaalaispoimijaan kohdistuneesta ihmiskaupasta. Syyttäjä vaatii miehelle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Vaihtoehtoisesti yrittäjää syytetään törkeästä kiskonnasta.

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.